Veaceslav Ioniţă este cel mai activ deputat al legislaturii a XIX-a
https://www.ipn.md/ro/veaceslav-ionita-este-cel-mai-activ-deputat-al-legislaturii-a-xix-a-7965_993230.html
Veaceslav Ioniţă, din fracţiunea Partidului Liberal-Democrat, este cel mai activ deputat al legislaturii a XIX-a, potrivit unei baze de date a Asociaţiei obşteşti „Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei” (CAPC). Ierarhia celor mai activi deputaţi a fost realizată în baza stenogramelor şedinţelor Parlamentului, transmite Info-Prim Neo
Directorul CAPC, Galina Bostan, a declarat, luni, la o conferinţă de presă, că la capitolul „Subiecte în dezbaterea cărora a participat”, Veaceslav Ioniţă, care prezidează şi Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe, este lider, acesta având 101 de intervenţii. Ioniţă este urmat de către deputatul liberal, Valeriu Munteanu, care a avut 87 de intervenţii, iar pe al treilea loc este Marian Lupu, cu 61 de intervenţii.
La capitolul „Şedinţe cu luări de cuvânt”, primele trei poziţii sunt împărţite de aceleaşi persoane, dar într-o altă ordine: Marian Lupu, Valeriu Munteanu şi, pe locul trei, Veaceslav Ioniţă.
Lider la capitolul „Iniţiative legislative” este liberalul Valeriu Munteanu, acesta având în legislatura XIX-a a Parlamentului 20 de iniţiative legislative. Colegul său de fracţiune, Victor Popa, a avut 17 iniţiative legislative, iar pe locul trei este liberal-democratul, Tudor Deliu.
Cele mai multe „Declaraţii în plenul Parlamentului” au fost făcute de către Mihai Godea. Pe locul doi este Ion Hadârcă, urmat de Valeriu Streleţ. Dumitru Diacov, Iurie Muntean şi Vladimir Voronin.
La capitolul „Interpelări” primii sunt deputaţii din fracţiunea PCRM − Elena Bondarenco, Artur Reşetnicov şi Sergiu Sârbu.
CAPC mai constată că cele mai multe absenţe nemotivate le-au avut tot deputaţii comunişti. Pe locul întâi este Mihail Poleanschi, care a absentat nemotivat de 19 ori. Acesta este urmat de Vladimir Voronin, cu 16 absenţe nemotivate şi Constantin Starîş, cu 15. La acest compartiment a fost luat în calcul şi boicotul comuniştilor.
Expertiza a fost realizată în cadrul Proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative - etapa IV”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia şi Agenţia Suedeza pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională.