logo

Veaceslav Ioniță: Condițiile UE sunt niște cadouri pentru cetățenii Moldovei


https://www.ipn.md/ro/veaceslav-ionita-conditiile-ue-sunt-niste-cadouri-pentru-cetatenii-moldovei-7978_1038780.html

Uniunea Europeană nu acordă bani pentru ca Republica Moldova să ofere ceva în schimb. Condițiile înaintate, chiar dacă sunt îndreptate împotriva a ceva sau a cuiva, atunci este vorba despre sistemul birocratic sau clasele politice mai puțin bune, însă ele sunt în beneficiul cetățeanului. Opinia aparține expertului IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, și a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, ediția a 85-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

„Toate condițiile Uniunii Europene sunt de fapt niște cadouri pe care vrea să le ofere cetățenilor noștri. Și aici ei demonstrează că noi putem, prin anumite eforturi și dacă vom fi inteligenți și le vom îndeplini, să avem beneficii cu mult mai mari decât acea sută de milioane de euro”, a declarat Ioniță.

Expertul a menționat că există două aspecte importante care țin, pe de o parte, de Republica Moldova și UE, pe de altă parte, vizavi de posibilitatea de a primi asistența macrofinanciară. În opinia sa, în Republica Moldova se atestă o inerție a sistemului, există rezistență, inclusiv politică, în a face anumite schimbări. Țara are nevoie de această asistență, în condițiile în care construcția bugetară pentru anul viitor este făcută în așa mod încât statul depinde de ea. Potrivit expertului, anul acesta există o supra-executare a bugetului de circa trei miliarde de lei, care acoperă cumva „handicapul pe relațiile externe”, anul viitor aceasta suma nu are de unde fi luată și fără o relansare a comunicării cu partenerii externi va fi imposibil de completat acest gol.

În viziunea sa, și în ceea ce ține de partea UE va fi complicat, pentru că dacă până nu demult era vorba despre chestiuni tehnice, cantitative, de data aceasta este vorba și despre o evaluare calitativă. Acesta a spus că UE se va referi la reforme concrete, cum ar fi cea a Guvernului, dar și la rezultatele obținute. Evaluarea se va face și în cadrul dialogului cu partidele de opoziție, care vor avea o pondere destul de importantă în concluziile finale ale UE. În acest context, Veaceslav Ioniță a subliniat că, la trasarea unor concluzii, UE va lua în calcul cam 10% din toate declaraţiile guvernării, pe când ponderea cea mai mare o vor avea poziția partidelor extraparlamentare, experți și societatea civilă, iar finanțarea din partea UE poate fi influențată de ceea ce vor spune cei din afara guvernării.

Expertul IDIS „Viitorul” a concluzionat că există o dorință enormă din partea Uniunii Europene să ajute Moldova, iar asistența macrofinanciară va aduce beneficiu enorme societății moldovenești. Guvernul, aparent, are dorința să implementeze condițiile impuse de UE, dar trebuie să construiască și punți de dialog cu toți cei din opoziție și societatea civilă, pentru că respectivele condiții economice înaintate de UE, sunt foarte greu de realizat în lipsa unor capacități de comunicare, care sunt în responsabilitatea guvernării.

Dezbaterile publice „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, constituie ediția a 85-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.