logo

Veaceslav Craciun: Găgăuzii preferă să susțină acea putere care găsește limbaj comun cu ei


https://www.ipn.md/ro/veaceslav-craciun-gagauzii-prefera-sa-sustina-acea-putere-care-8004_1077175.html

Fiecare perioadă de alegeri în Găgăuzia are particularitățile sale. Când sunt alegeri parlamentare, sunt conectate unele mecanisme, dar când sunt alegeri prezidențiale – altele. În general, tendința este ca găgăuzii să prefere și să susțină acea putere care găsește limbaj comun cu această comunitate. Opinia a fost exprimată de Veaceslav Craciun, expert în probleme de regionalism, procese politice din UTA Găgăuzia, relații ale autonomiei cu autoritățile centrale ale Republicii Moldova, la dezbaterea publică: „Particularitățile votării în zonele geografice și teritorial-administrative ale Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, motive și efectele”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

Potrivit expertului, din anul 1994, când s-a format autonomia găgăuză, găgăuzii și-au consolidat procesul de înrădăcinare a identității regionale. „Este vorba despre etnie, limbă – un ansamblu de interese regionale despre care nu se vorbește, dar există la nivel de simț”. El mai spune că acum câțiva ani, alegătorii din regiune votau în funcție de factorul geopolitic, acum însă oamenii doresc lucruri mai concrete pentru ei și comunitatea lor.

Veaceslav Craciun își amintește că în 2001, la alegerile parlamentare, Partidul Comuniștilor a obținut un rezultat foarte mare în Găgăuzia. Atunci, PCRM a formalizat o înțelegere politică cu această regiune, prin care PCRM se angajează să rezolve anumite probleme în regiune, iar membrii Adunării Populare (Parlamentul regional – n.r.) au semnat acel tratat angajându-se să cheme oamenii din Găgăuzia să susțină acest partid.

Interesant este, menționează expertul, că în acel document majoritatea punctelor aveau un caracter virtual, precum: a doua limbă de stat rusa sau accederea în uniunea eurasiatică.

În alte campanii electorale, proporțiile promisiunilor virtuale s-a redus și agenda candidaților a început să fie completată cu lucruri mai concrete, de ordin social-economic precum: dezvoltarea infrastructurii, deschiderea locurilor de muncă etc.

În actuala campanie electorală, declară Veaceslav Craciun, geopolitica persistă într-o măsură minimă sau nu este prezentă deloc. „Factorul geopolitic va ieși la suprafață în măsura în care va fi provocat de politicieni. Un moment important pentru găgăuzi a fost și este consolidarea atribuțiilor regiunii. În actuala agendă a candidaților aceste chestiuni lipsesc”, a spus el.

Dezbaterea publică „Particularitățile votării în zonele geografice și teritorial-administrative ale Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia: motive și efecte”, fac parte din ciclul electoral „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.