logo

Veaceslav Berbeca: Există mai multe îngrijorări și riscuri referitoare la viitoarele alegeri


https://www.ipn.md/ro/veaceslav-berbeca-exista-mai-multe-ingrijorari-si-riscuri-referitoare-la-7978_1045453.html

Analistul politic Veaceslav Berbeca crede că atunci când vine vorba despre alegerile parlamentare care urmează, există mai multe riscuri și îngrijorări. Relevantă în acest sens este folosirea resurselor administrative, așa cum sunt tentate să procedeze toate guvernările din Republica Moldova, pentru a obține cât mai multe voturi. Opinia a fost expusă la dezbaterile publice cu tema: „Miza alegerilor libere și corecte. Cine le asigură, cine le respectă?”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Veaceslav Berbeca consideră că, în general, îngrijorările au apărut atunci, când a fost schimbat sistemul electoral, fiindcă această modificare s-a produs având o anumită logică. În societate s-a vorbit despre interesul de a crea circumscripțiile uninominale pentru a sprijin anumite partide: „E greu de spus, dacă acest sistem avantajează sau nu, însă situația va putea fi explicată după scrutin, când vor fi comparate rezultatele partidelor pe liste și în circumscripțiile uninominale”. În viziunea lui, unul dintre marile riscuri ține de faptul că foarte puțină lume a înțeles cum va funcționa acest nou sistem electoral și anume modul de organizare al alegerilor. Și deocamdată nu s-a reușit familiarizarea societății cu sistemul mixt.

„Îngrijorările mele țin și de faptul, că, în condițiile unui sistem electoral nou, vor fi folosite și alte inginerii electorale în aceste alegeri. Este vorba și despre clone, despre plasarea diferitor candidați independenți, care ar putea fi foarte aproape ca idee de candidații din opoziție. Nu este exclus că vor fi utilizate pe larg și acea practică de cumpărare de voturi, cum de fapt s-a și utilizat. Sunt îngrijorări care ne fac să credem că ar putea apărea foarte multe probleme. Și apar semne de întrebare cu privire la legitimitatea alegerilor parlamentare din februarie 2019”, opinează analistul.

Totodată, în opinia analistului, îngrijorările au o legătură directă cu invalidarea alegerilor locale din Chișinău, când s-a înregistrat o situație ieșită din comun în toată Europa. Potrivit lui, chiar dacă au existat anumite cazuri, de exemplu, în Belarus, acestea s-au referit la neadmiterea unor candidați în alegeri, însă nicidecum nu la invalidarea alegerilor.

Veaceslav Berbeca este de părere că în aceste alegeri ar putea avea loc intimidarea anumitor partide sau anumitor concurenți electorali, prin diferite dosare. Un alt risc, în opinia sa, ține de intimidarea donatorilor și s-ar putea ca o anumită persoană care a donat pentru un anumit partid de opoziție să fie șantajat și în prezent unele persoane juridice ezită să doneze bani partidelor politice. De asemenea, în viziunea sa, ca și în alte alegeri, s-ar putea interzice înregistrarea candidaților în baza unor argumente confuze sau chiar ar putea fi excluși din cursă, așa cum s-a întâmplat în 2014.

Dezbaterea „Miza alegerilor libere și corecte. Cine le asigură, cine le respectă?”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.