Vasile Vasilache a plecat pe ultimul său drum...
https://www.ipn.md/ro/vasile-vasilache-a-plecat-pe-ultimul-sau-drum-7967_970503.html
Pe ultimul drum a plecat astăzi un mare om de cultură, un scriitor polivalent şi un om admirabil, Vasile Vasilache, care s-a mutat într-o noapte de marţi în corpul de literă al textului său, părăsind această lume pentru veşnicie.
Implacabil, moartea răpeste pe cei mai dragi, pe cei mai buni, pe cei mai curajosi, pe cei mai aleşi, care lasă în jurul lor un gol ce nu mai poate fi umplut. Anume acesta a fost laitmotivul ce a răsunat în holul Uniunii Scriitorilor în clipele grele în care sute de oameni şi-au luat rămas bun de la acel care a fost Vasile Vasilache, scriitor, tată, bunic, străbunic.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, a declarat că golul mare din cultura Moldovei pe care l-a lăsat Vasile Vasilache nu va putea fi umplut niciodată. Un slujitor al limbii şi culturii române, de o verticalitate extraordinară, o conştiinţă estetică şi morală a neamului, Marele scriitor Vasile Vasilache a fost un luptător implicat în viaţa publică, dăruindu-se mereu pentru a construi adevărul.
Liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu, spune că plecarea scriitorului a îndurerart toată suflarea de pe acest pământ, crescută şi educată pe opera lui Vasile Vasilache, pe omenia, verticalitatea, dragostea de neam şi inteligenţa Scriitorului.
„Vasile Vasilache a fost un intelectual rafinat, un spirit fascinat de tot ceea ce înseamnă cultură autentică, un prieten ales, discret şi elegant, care mereu iradia căldură sufletească”, a spus printre lacrimi prietenul lui, scriitorul Serafim Saca.
Spiridon Vangheli a menţionat că Vasile Vasilache a fost nu numai un mare scriitor, dar şi un tată, bunic, străbunic, care i-a educat pe toţi din viţa Vasilache să-şi pună umărul la prosperarea literaturii şi limbii române. Vangheli l-a numit pe Vasile Vasilache drept al doilea Ion Creangă al neamului.
Vera Bălănel, directoarea liceului „Vasile Vasilache” a spus că elevii şi corpul didactic al instituţiei care recent a luat numele scriitorului îi deplâng plecarea în lumea celor drepţi şi că se va ţine de cuvântul dat Maestrului de a nu-i păta numele.
Sute de oameni, scriitori, actori, regizori, jurnalişti, prieteni, deputaţi în Parlament, au trecut rând pe rând pe lângă sicriu, au pus flori pe corpul ostenit al Scriitorului, au sărutat icoana din mâinile lui trudite şi i-au promis că nu îl vor uitat atâtea zile câte mai au. Unde este cel ce nu mai este, se întrebau cei îndureraţi şi îşi ziceau - cu siguranţă, în sufletele noastre, în amintirea noastră, în dorul nostru, în opera sa culturală, în dăruirea sa pentru ceilalţi.
Reputatul scriitor cu o operă impresionantă va rămâne un exemplu, un model complex pentru tinerele generaţii care slujesc limba şi cultura română pentru că a scris cărţi bune, a educat oameni buni din cei patru copii ai săi, a cultivat prin opera sa generaţii întregi, au mai spus cei care au venit să-l petreacă pe ultimul drum.
Vasile Vasilache este înmormântat la Cimnitirul Central de pe str. Armenească din capitală.