Vasile Tarlev este liderul într-un nou sondaj de opinie
https://www.ipn.md/ro/vasile-tarlev-este-liderul-intr-un-nou-sondaj-de-opinie-7967_958476.html
Prim-ministrul Vasile Tarlev l-a devansat pe preşedintele Vladimir Voronin într-un top al personalităţilor anului 2005, acumulând 40,6 la sută din preferinţele respondenţilor într-un sondaj de opinie realizat de Centrul de informaţii şi studiere a opiniei publice Socioinform. Rezultatele sondajului au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă cu tema „Opinia populaţiei RM referitor la situaţia critică în economie, politică şi sfera socială. Ratingul formaţiunilor politice şi a liderilor politici”.
În rating, Vasile Tarlev este succedat de Vladimir Voronin, care a acumulat 39,9% din sufragii, Serafim Urecheanu cu 36%, Marian Lupu cu 32%, Vasile Ursu cu 16%. În acelaşi timp, Dorin Chirtoacă s-a ales cu 15%, Eduard Muşuc cu 10,3%, Dumitru Diacov cu 6,4%, iar Anatol Petrencu, Dumitru Braghiş şi Iurie Roşca cu câte 6,0%, Oleg Serebrian cu 4,9% şi Nicolae Andronic 3,0%.
Dacă ar fi să voteze duminica viitoare, 40,1% ar da voturile pentru Partidul Comuniştilor, 30,1% ar opta pentru Alianţa Moldova Noastră, 8,9% pentru Partidul Social Democrat, 5,2% pentru Partidul Popular-Creştin Democrat, 3,9% pentru Partidul Umanist, 3,8 la sută pentru Uniunea Centristă, 2,6% – Partidul Liberal, 2,3 – Partidul Democrat, 2,2 - Partidul Social Liberal şi 2,0 - Partidul Popular Republican.
16,8 la sută din respondenţi îl văd în funcţia de viitor preşedinte al ţării pe Serafim Urecheanu, 16,7 pe Marian Lupu, 15,6 pe Vladimir Voronin, 11,2 pe Vasile Tarlev, 6,7 pe Iurie Roşca, 6,1 pe Vasile Ursu, 5,3 pe Dorin Chirtoacă, 4,8 pe Eduarsd Muşuc, 3,5 pe Dumitru Diacov, 3,01 pe Oleg Serebrian, 2,1 pe Nicolae Andronic, câte 2,0 % - pe Mihai Ghimpu şi Anatol Petrencu, câte 0,2 % - pe Oazu Nantoi şi Eugenia Ostapciuc.
Este pentru prima dată când şeful statului este devansat de o altă personalitate într-un sondaj de opinii privind popularitatea politicienilor moldoveni.
Referindu-se la cauzele sărăciei, cca 50 la sută din respondenţi au afirmat că este corupţia masivă la toate nivelurile. Alţi 27,5 la sută din cei chestionaţi au apreciat că de vină sunt greşelile fostelor conduceri ex-democratice, 12,6 au dat vina pe metodele analfabete care se aplică în economia ţării, 12 % - că cetăţenii ţării s-au dezobişnuit să muncească.
Actul din 4 aprilie 2005, când deputaţii fracţiunilor parlamentare conduse de Iurie Roşca, Dumitru Diacov şi Oleg Serebrian, au votat candidatura lui Vladimir Voronin la funcţia de şef al statului, a fost calificat de 31,9% din respondenţi ca un joc politic cu anumite interese, de 22,3% drept încălcare flagrantă a drepturilor alegătorilor care i-au votat, de 23% că s-au urmărit anumite interese politice şi chiar materiale şi de 12 ca un procedeu democratic.
Doctorul habilitat în sociologie, Ion Batcu, preşedintele Centrului de informaţii şi studiere a opiniei publice Socioinform, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la care s-au făcut publice datele sondajului, că acesta nu a urmărit scopuri politice sau meschine, dar aprecierea spiritelor din societate.
Astfel, potrivit lui Ion Batcu, tendinţa cea mai semnificativă a sondajului este creşterea aprecierilor negative ale populaţiei faţă de condiţiile de viaţă şi politicile sociale şi economice. Proporţia tot mai nefavorabil dintre venituri şi preţuri au condus la faptul că aproape 90 la sută dintre respondenţi s-au declarat săraci, într-o măsură sau alta.
Sondajul a fost efectuat în 6 raioane şi în municipiul Chişinău, pe un eşantion de 1 200 de persoane.
Centrului Socioinform este o organizaţie obştească, creată în anul 1998.