logo

Vasile Tarlev cere renumărarea voturilor și demisia CEC


https://www.ipn.md/ro/vasile-tarlev-cere-renumararea-voturilor-si-demisia-cec-8013_1108361.html

Vasile Tarlev, liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, solicită demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) și renumărarea voturilor după alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Politicianul a mai spus că alegerile au fost „complicate” și că nu au fost „nici libere, nici democratice”, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Vasile Tarlev a criticat modul în care s-a desfășurat scrutinul. Potrivit acestuia, CEC și alte structuri ale statului au servit intereselor puterii și a favorizat anumiți candidați.

„Legislația contradictorie, special creată, CEC-ul și toate structurile statului, inclusiv mass-media, au servit puterea și scenariul pregătit din timp. În situația creată, noi am ajuns la cocluzia și avem sute de dovezi că alegerile au fost fraudate și procesul electoral a fost falsificat, în special de structurile CEC-ului și unele structuri ala Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De asemenea au fost implicați și primari din teritoriu, ceea ce a dus la dezbinarea statului. Resursele administrative au fost folosite la greu”, a spus Tarlev.

Vasile Tarlev a subliniat că alegerile ar fi trebuit să se concentreze pe probleme esențiale precum suveranitatea și bunăstarea cetățenilor: „Dacă noi nu ne vom consolida și dezvolta statul, nimeni altcineva nu o va face”.

De asemenea, Vasile Tarlev a acuzat autoritățile de încălcarea drepturilor cetățenilor din regiunea transnistreană și diaspora, invocând dificultățile votanților. „A fost o încălcare gravă a Constituției și a legislației”, a declarat Tarlev, cerând sancționarea celor responsabili.

În legătură cu turul doi al alegerilor, Vasile Tarlev a anunțat că partidul său își va face cunoscută poziția în timpul apropiat, dar a reiterat cererea de demisie a CEC și renumărarea voturilor. „Așteptăm demisia CEC-ului și renumărarea voturilor”, a declarat Tarlev.