Poetul Vasile Spinei și-a lansat cel de-al optulea volum de poezie de haiku&senryu - poeme în stil japonez, pe care l-a numit „Gardul de măceși. Eglantine Hedge”, dedicat părinților săi Iustina și Leon. Ceremonia a avut loc miercuri, 18 octombrie, și a adunat la Universitatea de Stat, acolo unde autorul susține prelegeri pentru studenții de la Facultatea de jurnalism, scriitori, ambasadori, rude, colegi, prieteni și studenți. Cartea a apărut în 400 de exemplare, transmite IPN.
Potrivit autorului, haiku înseamnă versuri scurte, neapărat despre natură și despre un anotimp. Senryu, la fel, redă raportul dintre oameni, unde apare și un pic de sarcasm. Vasile Spinei spune că a scris poeziile timp de aproape șase ani. Iar pregătirea volumului a durat aproape un an. Cărțile nu vor putea fi cumpărate, vor fi dăruite și donate. Deja 80 de exemplare au mers în Japonia, 40 în SUA, o parte vor fi donate bibliotecilor.
Vasile Spinei povestește că a avut nevoie de mulți ani de lectură, de călătorii prin lume ca să ajungă să scrie poeme în stil japonez. Autorul spune că în poemele date mai multe lucruri sunt mai mult înțelese decât exprimate, mai multe ascunse, decât aparente.
Poetul, prozatorul, eseistul și dramaturgul Iulian Filip a glumit pe seama lui Vasile Spinei, spunând că este un poet neordinar, că nu a debutat în poezie la vârsta care trebuie. Iulian Filip a apreciat creația lui Vasile Spinei ca fiind una de o calitate înaltă. „Rămâne la discreția cititorului să judece valoarea acestei cărți”, a spus Iulian Filip.
Nicolae Dabija, poet, scenarist și redactor, totodată și fost coleg de facultate cu Vasile Spinei, şi-a amintit că în timpul studenției era într-o competiție la lecturi cu autorul cărţii „Gardul de măceși. Eglantine Hedge”. Potrivit lui Nicolae Dabija, Vasile Spinei este un om corect, iar creațiile sale sunt de apreciat. „Foarte multă lume scrie haiku-uri şi nu știu dacă toți scriu inspirat, cu o concertare maximă de gânduri, unde cu puține cuvine poți să spui multe”, a spus Nicolae Dabija.
Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a amintit că în acest an se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Japonia, iar lansarea cărții se încadrează în contextul acestei aniversări. „Îmi pare bine că este promovată cultura japoneză în Republica Moldova. Cultura şi limba unui stat sunt două elemente foarte importante în relațiile de prietenie”, a spus Masanobu Yoshii.
Vasile Spinei este prozator, poet, ziarist, redactor și scenarist. Este născut la 15 octombrie 1948. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat, secția ziaristică. A activat în calitate de șef de secție la ziarul „Moldova Socialistă". A ocupat apoi postul de redactor-șef la ziarele: „Tinerimea Moldovei", „Dialog", „Viața satului". A debutat editorial în 1975 cu o carte de proză „Credință”, iar în 1993 debutează cu volumul de poezii „Teamă de semn rău”. Este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Jurnaliștilor. Între anii 1998-2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Are la activ 15 volume publicate.