logo

Vasile Năstase: Cea mai bună politică externă este politica internă


https://www.ipn.md/ro/vasile-nastase-cea-mai-buna-politica-externa-este-politica-8004_1070039.html

Vasile Năstase, deputat din Fracțiunea ACUM Platforma DA, consideră că cea mai bună politică externă este politica internă. Potrivit parlamentarului, ideea de politică externă echilibrată vine de prin anul 1995, atunci când Parlamentul a votat o hotărâre cu privire la conceptul de politică externă a Republicii Moldova. În opinia sa, clasa politică de atunci și regimurile ulterioare nu au înțeles că politica externă este rezultat al activității interne și că reformele serioase din interiorul țării vor da roade în ceea ce privește relațiile externe ale statului. Declarația a fost făcută la dezbaterile publice „Politica externă echilibrată: capacități, avantaje, riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit deputatului, „dacă ar fi fost făcute temele de acasă”, demult, nu că ar fi fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ci ar fi fost depusă cererea de aderare la UE. Însă, au existat derapaje, printre care persecuții pe perioada regimului PCRM, mimarea reformelor economice, mimarea relațiilor cu România, cu UE și toate aceste lucruri au condus la situația de astăzi.

Vasile Năstase consideră că cel mai important lucru în ceea ce ține de politica externă este atunci când un Guvern are credibilitate. „Acest lucru s-a văzut chiar recent, pentru că în contextul credibilității Guvernului Blocului ACUM, într-un timp record, s-au deblocat relațiile financiare și structurale cu partenerii externi, inclusiv UE și FMI. Din păcate, actuala guvernare, cu așa-zisa politică externă echilibrată, au stricat, toate borșurile. Acum au intrat într-o criză profundă și nu știu cum vor ieși de aici”, susține deputatul.

Potrivit lui Vasile Năstase, declarațiile președintelui Igor Dodon din cadrul Conferinței Internaționale de Securitate, de la München, privind „pachetul comprehensiv pentru Moldova”, nu a fost luat de nimeni în seamă pentru că președintele „a vorbit ideologic”. Parlamentarul este de părere că nu se poate vorbi despre neutralitate și despre politică echilibrată, când ai o bază militară străină pe teritoriul tău și niște muniții care demult trebuiau casate. „Multe lucruri nu se leagă cu această echilibristică a domnului Dodon”, a spus Vasile Năstase.

El declară că orice lucru care se rezolvă sub aspect pozitiv, în est sau vest și este în avantajul cetățenilor țării, este binevenit.

„Problema este că și acest guvern si alte guverne, care sunt pasageri în peisajul politic, vor fonduri. Și de fiecare dată ei vor fonduri fără reforme. Aceasta aceste problema cea mare. Guvernul Chicu înțelege foarte bine că facă nu va face reforme, nu vor veni bani”. În acest sens, deputatul consideră că Rusia nu va oferi bani foarte simplu președintelui și nici România nu va da bani, dacă nu vor avea loc reforme.

UE va finanța reforma justiției sau pentru a reforma economia, adică în anumite domenii unde se așteaptă rezultate concrete. „La banii pentru supraviețuire trebuie să renunțăm, pentru că sunt ca o apă aruncată în pustiu”. Vasile Năstase mai spune că un guvern trebuie să fie credibil și atunci va putea accesa bani pentru reforme. Cert este că, spune deputatul, tentațiile de a lua bani „de prin America Latină”, sunt foarte periculoase pentru Moldova, care trebuie să fie atentă la ce credite și în ce condiții ia. Totodată, el se întreabă, dacă Moldova își poate permite să meargă pe altă cale după ce a fost semnat un Acord de Asociere cu UE.

Dezbaterile „Politica externă echilibrată: capacități, avantaje, riscuri” sunt ediția a 122-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.