logo

Vasile Costiuc: La un astfel de comportament al politicienilor, cetăţenii trebuiau să se ridice şi să-i scuture


https://www.ipn.md/ro/vasile-costiuc-la-un-astfel-de-comportament-al-politicienilor-cetatenii-trebuiau-7965_1023749.html

Societatea moldovenească reacţionează inadecvat la comportamentul politicienilor, care au furat din sistemul bancar, iar acum nu se pot înţelege să învestească un nou guvern din cauza intrigilor interne. Pentru un astfel de comportament al politicienilor societatea trebuia să protesteze şi să-i sancţioneze. De această părere este Vasile Costiuc, preşedintele Partidului Democraţia Acasă, care s-a expus în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„Eu sunt furios şi mă simt neputincios că nu pot schimba nimic. Într-o societate, unde totul este monopolizat economic şi politic, nu poate exista dezvoltare şi succes. Dacă până în 2009 am avut o subordonare directă unui singur clan, atunci după 2009 au venit la putere 2 clanuri. În 2009 spuneam că totul e trist şi grav, şi speram în cei noi, care, după 6 ani de lupte crâncene între ei, s-a ajuns iarăşi la un singur clan care guvernează şi deţine totul. Consider absolut adecvată guvernarea, deoarece avem o societate absolut neadecvată. La un astfel de comportament societatea trebuia să se ridice, cetăţenii trebuiau să-i scuture pe politicieni, nu să le zâmbească. Îmi este trist, deoarece politicienii daţi se reproduc, şi noile generaţii de politicieni le seamănă foarte mult. Mă tem că în următorii 5-10 ani vom avea parte de aceeaşi clasă politică”, a subliniat preşedintele PDA.

Vasile Costiuc nu vede niciun motiv pentru organizarea alegerilor anticipate curând deoarece, spune el, Partidul Democrat are toate instrumentele de a negocia formarea unui alt guvern. „Partidul Socialiştilor, cât ar fi de straniu, consider că nu-şi doreşte alegeri anticipate pentru că, într-o eventuală competiţie electorală cu partidul lui Renato Usatîi, va lua jumătate din ceea ce a luat la alegerile de anul trecut. Dar, pentru a fi în opoziţie, insistă pe această idee ştiind că de fapt alegerile anticipate vor fi evitate. Cred că dacă nu se va reuşi să se găsească voturi pentru a alege peste câteva luni preşedintele ţării, se va rupe din Partidul Liberal Democrat aşa cum s-a făcut anterior în cazul Partidului Liberal. Acum cei din PLDM îşi dau seama că în cazul anticipatelor nu se vor regăsi în legislativ şi pentru ei este mai bine să se menţină încă 3 ani în Parlament”, a analizat situaţia politicianul.

Vasile Costiuc spune că programele de guvernare ale formaţiunilor politice sunt foarte bune, dar rămân doar hârtii. „Noi ar trebui să ne uităm acum la un singur act – Acordul de Asociere cu UE. Chiar dacă s-ar merge în următoarele luni la alegeri anticipate, eu nu cred că vor fi mari schimbări în viitorul legislativ. Dacă nu va fi micşorat pragul electoral, nu se va schimba nimic, căci acesta nu dă şanse partidelor extraparlamentare. Acest prag electoral să fie de doi sau trei la sută pentru partide, iar pentru candidaţii independenţi la fel să fie mai mic pentru a stimula cetăţenii activi să nu intre în partide, dar să candideze individual. Aş introduce votul obligatoriu şi opţiunea „votul împotriva tuturor”. Încă un element ar fi votul electronic pentru că avem cetăţeni peste hotare care gândesc altfel şi au alte viziuni, ei ar vota altfel”, a afirmat preşedintele PDA.

Dezbaterile publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare” sunt ediţia a 45-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.