logo

Vasile Bumacov, despre reacția autorităților în raport cu protestul agricultorilor


https://www.ipn.md/ro/vasile-bumacov-despre-reactia-autoritatilor-in-raport-cu-protestul-8004_1078544.html

Faptul că agricultorii au venit la Parlament cu tractoarele este o urmare a comportamentului parlamentarilor, care nu au ieșit să discute cu ei. Este opinia lui Vasile Bumacov, ex-ministru al agriculturii, ex-ambasador al Moldovei în Japonia. „La acțiunile ilegale a statului nu este exclus ca guvernarea să se aștepte și la reacții mai puțin pașnice. Nimeni nu dorește violență, dar într-o țară unde se întâmplă astfel de lucruri trebuie ceva de făcut. Nimeni nu dorește ca Republica Moldova să fie izolată, săracă. Noi ne discredităm pe an ce trece în fața tuturor. Reputația contează pentru orice țară, orice cetățean”, a comentat acesta reacția autorităților în raport cu acțiunile agricultorilor-protestatari, în cadrul dezbaterii publice: „Ce vor agricultorii? Ce vrea sau nu vrea guvernarea?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Vasile Bumacov a remarcat că reacția autorităților pornește de la ideologia partidului de guvernare. „Or, se cunoaște că partidele comuniste, bolșevice, socialiste se bazează pe lupta de clasă, iar cel mai mare dușman de clasă ai lor au fost mereu fermierii. În timpul sovietic, era declarat public acest lucru, acum e mai ascuns, dar agricultorii simt că sunt ignorați și urâți de elita politică, cea care este coruptă, trădătoare și distruge viitorul generațiilor care vin. Practic, jumătate din exportul țării provine din agricultură - o muncă foarte grea în comparație cu cea de parlamentar. Trebuie să înțelegem că oamenii au ajuns la capătul răbdării. Puterea trebuie să înțeleagă că n-o să se poată veșnic juca cu răbdarea cetățenilor. Ar fi bine ca guvernanții sa nu se joace cu răbdarea poporului și mai ales cu a celor care muncesc, hrănesc și reprezintă țara”, a sugerat ex-ministrul agriculturii.

Vasile Bumacov amintește că prin anii 2013-2014 s-a vorbit foarte mult de beneficiile exportului pe piața estică, iar unele forțe politice au mizat că agricultorii în acea perioadă să se răscoale. Totuși, actualmente, piața de bază rămâne România și Uniunea Europeană. „Acum, fermierii au observat că retorica și discuțiile de atunci, precum că piața rusească va fi deschisă, au fost o minciună. S-a folosit o chestiune urâtă în această situație: de a se crea tensiuni interetnice, deoarece cei din Federația Rusă au permis exportul prin firme din Găgăuzia sau Transnistria, iar agricultorul celelalte regiuni trebuia să aibă să cedeze intermediarilor o parte importantă din venit. Și chiar dacă vinde pe piața europeană, agricultorul sau exportatorul moldovean trebuie să suporte competiția cu cel care primește subvenții foarte mari în statele europene. El simte această discriminare pe mai multe planuri”, a spus Vasile Bumacov.

El afirmă că agricultorii au fost discriminați și prin modificările anunțate privind TVA. „Această metodă de a discrimina producătorul cinstit, de a le discredita munca, asta i-a ridicat la acest protest economic și politic. Și au tot dreptul, pentru că, dacă nu se schimbă acest Parlament, nu se schimbă nimic în țară. Dimpotrivă, va fi un blocaj foarte mare și fermierii care acum s-au răsculat sigur că vor avea probleme”, a spus Vasile Bumacov.

Vasile Bumacov a menționat că majoritatea producției agricole este produsă în gospodăriile mici și mijlocii, iar unor monopoliști, susținuți de putere, le e convenabil ca fermierii mici și mijlocii să falimenteze. „Ulterior, monopoliștii pot cumpăra cu prețuri minime terenurile agricole, iar cei care dau faliment fie pleacă peste hotare, fie rămân în țară, făcând aceleași lucrări, doar că pe pământul acestor oameni protejați. Falimentul acestor oameni este în interesul monopoliștilor, apropiați puterii, și oamenii simt acest lucru, de aceea și se revoltă așa de dur. Pentru că din toate părțile sunt marginalizați, discriminați, nimeni nu vrea să-i audă și iată răbufnește această durere a producătorului. Lor și așa, muncind pe pământul lor, le e complicat să obțină profit, mai ales acum când au datorii la bănci. Ei simt că sunt încolțiți din toate părțile. Unii vor pleca, iar ceilalți vor lucra pe teren străin sau vor închiria aceste terenuri, achitând plată celor care se află aproape de putere”, a explicat Vasile Bumacov.

Ex-ministrul consideră că cerințele agricultorilor de dizolvare a Parlamentului nu vor fi îndeplinite. „Nu cred că cei din Parlament vor fi jenați de ce-au făcut și își vor da demisia. Cred că se va reuși cu Guvernul, care și așa trebui sa-și dea demisia. Dar consider mai important efectul că aceste discuții vor deschide ochii la multă lume. E importat de înțeles că, dacă autoritățile distrug această ramură, nu înseamnă ca în alte domenii vor fi mai mulți bani. Dimpotrivă, vor fi mari probleme. Cred ca fermierii arată societății care este fața adevărată a parlamentarilor și cum i-au tratat, ca pe niște bandiți, în loc să discute cu ei. Aștept ca pe viitor societatea să înțeleagă mai bine ce fel de clasă politică avem”, a conchis Vasile Bumacov.

Dezbaterea publică „Ce vor agricultorii? Ce vrea sau nu vrea guvernarea?” este ediția a 164-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.