Pe perioada pandemică, vârstnicii din Republica Moldova se confruntă cu izolarea socială, dar și cu accesul limitat la tratament medical. Unii dintre ei nu au ieșit din casă și trei-patru luni. Iar acest lucru duce la insuficiența comunicării şi la accentuarea sentimentului de singurătate. O arată o cercetare în teren realizată de Platforma pentru Îmbătrânire Activă, reprezentată de 18 organizații obștești.
Situația a fost analizată în trei raioane ale ţării: Ştefan-Vodă, Edineţ şi Străşeni, grupul țintă fiind 211 persoane în vârstă de 50 de ani şi mai mult. ,,Circa 19 procente din respondenţii din aceste trei raioane, pe perioada de pandemie, nu au ieşit din casă sau din ogradă în primele trei-patru luni deloc”, a precizat, într-o conferință de presă la IPN, Veronica Mocan, manager la Centrul multifuncţional din satul Tudora, Ştefan-Vodă, al Asociaţiei Obşteşti „CONCORDIA. Proiecte Sociale”, membră a Platformei pentru Îmbătrânire Activă. Pe un termen lung, izolarea socială şi lipsa contactului social ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea fizică şi mintală a populaţiei vârstnice, a subliniat Veronica Mocan.
Circa două treimi din respondenţi s-au plâns pe accesul limitat la tratament medical. Aceștia nu au reușit să ajungă la medic în primele trei-patru luni de pandemie, deși mulți dintre ei au boli cronice și necesită o supraveghere medicală continuă.
O altă problemă ține de scăderea veniturilor vârstnicilor. „Chiar dacă plata pensiilor nu a fost afectată, noi am constatat că, în primele luni ale pandemiei, s-au redus în jumătate veniturile suplimentare ale vârstnicilor. Atât din urma lucrărilor agricole, non-agricole, cât şi veniturile din munca de zilieri sau cea ocazională. Considerăm că pensionarii nu-şi permit procurarea consumabilelor pentru aplicarea măsurilor de protecţie din cauza pensiilor mici”, a explicat Veronica Mocan.
Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului: „Integrarea îmbătrânirii active în politici publice”. Proiectul este desfășurat cu susţinerea Fundaţiei Est-Europene, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele Agenţiei elveţiene pentru dezvoltare şi cooperare şi Suedia.