Vânzătorii vor fi pedepsiţi aspru pentru înşelarea cumpărătorilor la cântar
https://www.ipn.md/ro/vanzatorii-vor-fi-pedepsiti-aspru-pentru-inselarea-cumparatorilor-la-cantar-7966_968234.html
Vânzătorii vor fi pedepsiţi mai aspru pentru înşelarea cumpărătorilor la cântar, dar şi pentru comercializarea produselor cu termen expirat sau a produselor pe care nu este indicată data de valabilitate. Guvernul a aprobat miercuri, 30 ianuarie, un proiect pentru modificarea Codului cu privire la contravenţiile administrative. Acesta prevede dublarea şi, chiar, triplarea amenzilor pentru nereguli în activitatea comercială, transmite Info-Prim Neo.
Codul a fost completat cu articole noi prin care se instituie amenzi de la 50 la 1500 unităţi convenţionale (1 u.c. – 20 lei) pentru desfăşurarea oricărei activităţi comerciale fără autorizaţia de funcţionare. De asemenea, au fost stabilite amenzi de la 200 la 2500 de u.c. pentru desfăşurarea oricărei activităţi comerciale în perioada suspendării activităţii.
Vânzarea prin înşelăciune a unui produs neprevăzut în contract, precum şi refuzul nejustificat la vânzarea unui produs sau prestarea unui serviciu va atrage după sine aplicarea unei amenzi în mărime de la 100 la 200 u.c.
Potrivit proiectului, va fi pedepsită dur încălcarea regimului de lucru, stabilit de către autorităţile administraţiei publice locale şi lipsa indicatoarelor de preţuri, a meniurilor la mărfurile destinate comercializării ori întocmirea lor cu încălcarea regulilor stabilite. De asemenea, va fi pedepsită comercializarea mărfurilor de folosinţă îndelungată, fără indicarea în documentele de însoţire a termenelor de garanţie, fără paşaport tehnic sau alt document care îl înlocuieşte, precum şi fără traducerea în limba de stat sau în alte limbi, în modul stabilit de legislaţie, a informaţiei privind condiţiile de folosire eficientă şi inofensivă a mărfurilor de import.
Totodată, vor fi aplicate amenzi mai mari pentru comercializarea mărfurilor supuse certificării obligatorii, fără certificate sau marcă de conformitate; producerea, comercializarea, transportarea sau păstrarea produselor alcoolice falsificate şi încălcarea regulilor de vânzare cu amănuntul a băuturilor alcoolice.
Autorităţile consideră că modificările date vor contribui la respectarea regulilor în activitatea comercială, la consolidarea comerţului organizat şi minimizarea comerţului neorganizat şi la executarea Legii cu privire la protecţia consumatorului. Toate acest modificări urmează să fie aprobate de către Parlament.