Vânzătorii care nu vor întoarce contravaloarea mărfii returnate vor fi sancţionaţi
https://www.ipn.md/ro/vanzatorii-care-nu-vor-intoarce-contravaloarea-marfii-returnate-vor-fi-7966_998673.html
Comercianţii sunt obligaţi prin lege să restituie, la cererea consumatorului, contravaloarea produselor şi serviciilor care nu corespund cerinţelor prescrise sau declarate. În caz contrar, vor fi sancţionaţi. Deputaţii au votat în acest sens un proiect de lege în prima lectură care prevede amenzi de la 50 la 100 de unităţi convenţionale (1000 la 2000 lei) pentru persoanele cu funcţie de răspundere şi de la 150 la 200 u.c. (3000 la 4000 lei) pentru persoanele juridice, transmite Info-Prim Neo.
Amenda va fi aplicată în cazurile în care reclamaţiile consumatorilor nu vor fi soluţionate în termen de 14 zile calendaristice de la data depunerii. Tot în 14 zile vânzătorii vor fi obligaţi să înlocuiască un produs nealimentar de calitate corespunzătoare cu un produs similar celui procurat, dacă primul nu-i convine consumatorului ca formă, model, mărime, culoare sau dacă nu-l poate utiliza conform destinaţiei din alte cauze.
Proiectul aparţine Ministerului Economiei. Ministerul a mai propus să fie sancţionate persoanele care vor produce sau vor comercializa produse şi vor presta servicii cu încălcarea cerinţelor esenţiale de inofensivitate sau care vor încălca cerinţele privind protecţia intereselor consumatorilor (cerinţe privind informaţia despre compoziţia, destinaţia, originea şi calitatea produselor, masa netă şi volumul produselor, termenul de valabilitate indicat pe produs, pe etichetă, pe ambalaj sau în documentaţia de însoţire etc.). Sancţiunile prevăzute pentru persoanele fizice sunt de la 75 la 100 de unităţi convenţionale (1500 la 2000 de lei), iar pentru persoanele juridice de la 400 la 500 unităţi convenţionale (8000 la 10000 de lei).
De asemenea, vor fi sancţionaţi şi vânzătorii sau prestatorii se servicii care vor împiedică activitatea inspectorilor din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, vor restricţiona accesul acestora în încăperi sau pe teritoriul pasibil controlului, nu vor prezenta documentele sau a informaţia solicitată. Amenda în astfel de situaţii va urca până la 300 de unităţi convenţionale (6000 de lei).
Pentru a intra în vigoare legea urmează să fie adoptată în a doua lectură.