logo

Valorile mobiliare de stat vor fi vândute direct persoanelor fizice pe o platformă online


https://www.ipn.md/ro/valorile-mobiliare-de-stat-vor-fi-vandute-direct-persoanelor-7966_1084543.html

Valorile mobiliare de stat vor putea fi vândute persoanelor fizice în Republica Moldova prin intermediul unei platforme electronice (e-VMS), în care emisiunile vor fi efectuate prin plasament direct doar către persoane fizice, fără licitații și fără intermediere. În prezent, persoanele fizice pot procura VMS doar prin intermediul dealerilor primari. Guvernul a aprobat, miercuri, conceptul Programului de vânzare directă a valorilor mobiliare, transmite IPN.

În proiect se menționează că, în general, investitorii pot cumpăra valori mobiliare de stat prin două canale principale: piața primară și piața secundară. Cu toate acestea, persoanele fizice (investitorii cu amănuntul sau investitorii retail), deseori, nu au acces la VMS similar investitorilor instituționali, deoarece ei dispun de sume mici pentru investiții.

În Republica Moldova persoanele fizice, rezidente sau nerezidente, pot cumpăra VMS numai prin intermediul dealerilor primari. Drept urmare, dealerii primari, la cererea acestora, pot depune oferte la licitațiile de vânzare a VMS pe piața primară, atât la sesiunile competitive, cât și la sesiunile necompetitive. Pentru a cumpăra VMS sau a le vinde pe piața secundară, persoanele fizice se pot adresa la un dealer primar, care îi poate oferi cotații proprii de preț sau cotații ale altor dealeri primari.

Conceptul Programului de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova presupune facilitarea accesului persoanelor fizice la cumpărarea VMS prin platforma electronică. În cadrul acestuia, emisiunile de VMS vor fi efectuate prin plasament direct doar către persoane fizice, fără licitații și fără aplicarea procedurii de subscriere. Investitorii retail vor avea disponibilă opțiunea de a vinde VMS înainte de scadență, către emitent sau către un dealer primar.

VMS sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, sub formă de bonuri de trezorerie și obligațiuni de stat, constituind împrumuturi ale statului în monedă națională pe termen scurt și lung. Valoarea nominală a acestora este de 100 lei, iar termenul de circulație - 91, 182 și 364 zile pentru bonurile de trezorerie și de la 1 an și mai mare pentru obligaţiunile de stat.

La finele lunii mai a anului 2021, ponderea persoanelor fizice în totalul volumului VMS în circulație emise pe piața primară a constituit 0,9% (170,2 milioane de lei).