La sfârșitul primului trimestru al anului curent, sectorul asigurări se caracteriza prin creșterea activelor, capitalului, ratei de solvabilitate și a coeficientului de lichiditate (pentru asigurările generale) față de sfârșitul trimestrului precedent. Totodată, rezervele tehnice brute formate de către societățile de asigurare s-au diminuat nesemnificativ față de 31 decembrie 2023. Profitul net al societăților de asigurare aferent exercițiului s-a majorat comparativ cu perioada similară a anului precedent, preponderent datorită creșterii rezultatului din activitatea de asigurare, transmite IPN.
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, activele totale ale societăților de asigurare au înregistrat la 31 martie o valoare de 5 037,3 milioane de lei, în creștere cu 58,3 milioane de lei sau 1,2% față de sfârșitul anului precedent. Valoarea activelor lichide a constituit 2 974,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă 59% din activele totale înregistrate de către societățile de asigurare.
Pe parcursul primului trimestru, societățile de asigurare au subscris prime brute în valoare de 669,1 milioane de lei, ceea ce constituie cu 0,7% mai mult decât primele brute subscrise în perioada similară a anului precedent.
La fel ca și în anii precedenți, în primele 3 luni ale anului 2024, cea mai mare parte din primele de asigurare au fost direcționate spre activitatea de asigurări generale ce deținea o pondere de 96,2% în totalul primelor brute subscrise de către societățile de asigurare, pe când valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările de viață a fost de 25,6 milioane de lei (3,8%), cea mai mică pondere înregistrată în ultimii 5 ani. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, au fost raportate prime brute subscrise aferente asigurărilor de viață în creștere cu 0,1 milioane de lei sau 0,3%.
În totalul primelor brute subscrise pentru asigurările generale, cele mai mari ponderi le-au deținut clasele Asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (care cuprinde RCA internă, Carte Verde, Carnet TIR, Carnet CMR), Asigurările de vehicule terestre, altele decât cele feroviare (CASCO) și Asigurările de incendiu și alte calamități naturale, cumulând peste 86,6% din piață. Celelalte clase de asigurări cuprind fiecare mai puțin de 30 de milioane de lei sau 4,7% fiecare.
Prima medie pentru asigurările de RCA internă în primul trimestru al anului 2024 a fost de 1 503 lei/unitate, cu 248 de lei/unitate sau 19,8% mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Pentru asigurările Carte Verde, prima medie în aceeași perioadă a fost de 1 205 lei/unitate, cu 150 de lei/unitate sau 11,1% mai puțin decât în trimestrul I al anului 2023.
Pe parcursul primului trimestru, societățile de asigurare au raportat despăgubiri brute plătite, cumulate pentru cele 2 categorii de asigurări, în valoare de 265,6 milioane de lei, cu 30,9 milioane de lei sau 13,1% mai mult decât despăgubirile achitate pe parcursul perioadei similare a anului precedent.
La situația din 31 martie 2024, în Republica Moldova activau 9 societăți de asigurare (dintre care 8 societăți practicau doar activitate de asigurări generale și o societate compozită desfășura simultan activitate în categoriile „asigurări generale” și „asigurări de viață”), 50 brokeri de asigurare sau de reasigurare, 51 agenți de asigurare și 33 agenți bancassurance.