logo

Valeriu Streleţ: Îmi doresc dezamorsarea situaţiei


https://www.ipn.md/ro/valeriu-strelet-imi-doresc-dezamorsarea-situatiei-7965_1022929.html

„Îmi doresc dezamorsarea situaţiei şi un pact naţional de conciliereˮ. Este declaraţia făcută de către premierul Valeriu Streleţ în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

„Sunt alături cu sufletul de oamenii simpli care protestează. Conştientizez că avem nevoie de schimbări, iar o parte din revendicările protestatarilor se găsesc în planul de activitate al Guvernului. Este nevoie de stabilitate politică. Aceasta este şi o condiţie impusă de FMI. Nu sunt ei tentaţi să semneze un acord în vuietul străzii. Nu avem mult timp. Este necesar  ca  până în noiembrie, când am invitat o nouă misiune a FMI, să reuşim să îndeplinim condiţiile impuse. Voi face tot posibilul ca să reuşim”, a declarat şeful Cabinetului de miniştri.

Totodată ,Valeriu Streleţ a adus critici la adresa organizatorilor protestelor, spunând că evită un dialog cu autorităţile. „Aceste proteste ne impun sentimentul necesităţii  schimbărilor, dar ne creează şi impedimente. Ei vor demisia procurorului general, guvernatorului, directorului CNA etc. Dar cine să-i demită, dacă cer şi demisia Parlamentului? Trebuie să ne permită de la început să acţionăm, iar apoi , dacă nu reuşim, să ceară demisia”, a adăugat premierul.

Valeriu Streleţ a spus că este la curent în ceea ce priveşte firma transnistreană prin intermediul căreia Republica Moldova procură energie electrică de la Cuciurgan la preţ de două ori mai mare. „Noi plătim exagerat pentru energia electrică. Am primit un raport de la serviciile speciale. Este vorba de o firmă înregistrată la Tiraspol, care are doar doi angajaţi. Acum CNA investighează cazul. Pe de altă parte, căutăm alţi furnizori. O soluţie este interconectarea la reţelele din Vest. Dar cât nu avem această interconectare vom încerca să procurăm energie electrică din Federaţia Rusă. Tehnic, acest lucru este posibil. O  alternativă sunt resursele regenerabile. Planificăm ca în 2016 resursele regenerabile să asigure 20 la sută din consumul de energie electrică din Republica Moldova”, a precizat prim-minsitrul.