logo

Valeriu Sainsus: Suntem în etapa migrației de integrare a familiilor


https://www.ipn.md/ro/valeriu-sainsus-suntem-in-etapa-migratiei-de-integrare-a-8004_1104719.html

În prezent, are loc un fenomen al migrației de integrare a familiilor. Opinia aparține demografului Valeriu Sainsus și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „De ce pleacă moldovenii? În ce condiții pot reveni?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit demografului, cetățenii moldoveni care au migrat anterior acum își reîntregesc familiile în statele în care s-au stabilit. Valeriu Sainsus mai spune că migrația influențează mult valorile societății, mulți dintre cetățenii Republicii Moldova rămași acasă preiau valorile de la membrii familiei stabiliți în statele europene.

Demograful Valeriu Sainsus spune că fenomenul migrației are atât efecte pozitive, prin prisma banilor transferați membrilor familiei rămași acasă, cât și efecte negative. Potrivit demografului, migrația are un impact negativ asupra tinerei generații rămase fără îngrijirea părinților.

„În contextul realităților noastre, vedem că a scăzut mult stabilitatea căsătoriilor de la 20 de ani la 11 ani. Am ajuns în situația statelor din Europa, unde divorțialitatea este echivalentă cu numărul căsătoriilor. Nu doar populația vârstnică a rămas fără îngrijire, dar s-a știrbit mult din calitatea educației tinerei generații. Cea mai mare influență asupra copiilor o au părinții, nu școala. Tot în acest context, s-a schimbat mult aspectul veniturilor la bărbați și femei. La bani lungi pleacă și femeile, nu doar bărbații. Toate aceste lucruri însumate produc devieri mari la aspectele sociale” a spus demograful Valeriu Sainsus.

Potrivit lui Valeriu Sainsus, cetățenii care, în faza inițială, au plecat în căutarea unui loc mai bun de muncă, acum își reîntregesc familiile în statele în care s-au stabilit. Potrivit expertului, pentru un trai mai bun, cetățenii moldoveni aleg statele europene unde există stabilitate și abandonează tot mai mult Rusia, care este asociată cu incertitudinea și războiul.

„Acum suntem într-o etapă a migrației de integrare a familiilor. Migrația are mai mult caracter familial, fiind vorba de integrarea familiilor la locurile noi de stabilire. În prima etapă a plecat unul dintre capii familiilor, iar în prezent restul familiei se integrează la locurile noi de aflare. Inițial, migranții noștri au luat cu asalt Grecia și Italia, mai târziu Spania și Portugalia, iar în prezent, marea majoritate se stabilesc în spațiul statelor unde există stabilitate: Marea Britanie, Irlanda, Franța, Germania. Numărul persoanelor care sunt astăzi în Rusia este mai mic de 70 de mii. Numărul s-a înjumătățit. Majoritatea celor care au abandonat vectorul estic au făcut-o în contextul instabilității și a războiului din Ucraina”, a mai spus demograful Valeriu Sainsus.

Valeriu Sainsus spune că migrația este un fenomen specific tuturor statelor, iar cetățenii revin în țara de baștină odată cu redresarea situației economice. Potrivit demografului, migrația moldovenilor în statele din Vest a modificat spectrul de valori și mentalitatea populației Republicii Moldova.

„Migrația a schimbat mentalitatea nu doar a generației în emigrație, dar și a celor de acasă. S-a schimbat, s-a modelat mult spectrul de valori. În 30 de ani, o bună parte din cetățeni au îmbrățișat valorile europene. Chiar dacă ei se află în diaspora, oricum valorile sunt transmise prin contact uman cu generațiile care au rămas acasă. Chiar dacă 1/3 din societatea noastră rămâne axată pe valorile Estului, modelarea are loc. Migrația este un proces al diferențelor, atât timp cât există diferențe, va exista și migrație. Toate statele europene au trecut prin acest proces, iar în măsura în care economia s-a redresat, marea majoritate a populației a revenit”, a explicat doctorul conferențiar ASEM, Valeriu Sainsus.

Dezbaterea publică la tema „De ce pleacă moldovenii? În ce condiții pot reveni?” este ediția a 306-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.