logo

Valeriu Saharneanu: Segmentul unionist trebuie să facă bloc comun cu cel pro-european


https://www.ipn.md/ro/valeriu-saharneanu-segmentul-unionist-trebuie-sa-faca-bloc-comun-cu-7965_1038416.html

Segmentul unionist nu poate avea succes de unul singur, iar, ca să aibă câștig de cauză, trebuie să facă bloc comun cu cel pro-european și să nu dea pe mâna oponenților valoarea pro-europenismului. În Moldova principalul factor electoral este „sărăcia”, iar bătaia se va da pentru fiecare vot. Opinia a fost exprimată de Valeriu Saharneanu, membru al Biroului Politic al Partidului Liberal Reformator, la dezbaterile publice cu tema: Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă unionistă în prag de an electoral”, ediția a 82-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Valeriu Saharneanu a subliniat că formațiunea pe care o reprezintă își dă seama de miza viitoarelor alegeri și potențialul partidelor de la putere care fac jocul politic real. „Nu am insista atât de mult pe definirea unionismului, să-l contrapunem europenismului, pentru că trebuie să avem o viziune pragmatică și să ne dăm seama că miza alegerilor este statul oligarhic în componența de azi și transferul puterii și după alegerile din 2018 tot acelorași actori. Aici mă refer la Partidul Democrat, care face tot posibilul să fraudeze alegerile. Startul campaniei pentru alegerile din 2018 a fost dat în martie anul curent, când PDM a lansat propunerea cu sistemul electoral mixt și lucrează împreună cu președintele Dodon ca să poată trece peste pragul electoral și să aibă o majoritate constituțională absolută”, a precizat Valeriu Saharneanu.

Politicianul a adăugat că PLR a participat la guvernare și nu a avut alte ghidaje decât să legalizeze integrarea în Uniunea Europeană. Acest lucru s-a realizat prin semnarea Acordului de Asociere - unica valoare juridică ce leagă Republica Moldova de Uniunea Europeană. Potrivit lui, europenismul și unionismul merg mână în mână și ar putea să se ajute reciproc. Aceste opțiuni și forțe sunt aliate și trebuie folosite, altfel, am respinge un aliat ca Uniunea Europeană. Trebuie de asemenea să se înțeleagă că dacă se dorește unirea cu România, trebuie să se meargă pe promovarea europenismului și nu pe divizare. Crearea unei platforme este miza pe care unioniștii ar trebui să o urmărească și ulterior să facă alianțe cu europeniștii.

„Toți să mergem pe o linie foarte clară pentru că miza este Republica Moldova. Trebuie să se obțină ca Republica Moldova să fie după alegeri cel puțin o țară proeuropeană, să nu se piardă acest vector, deoarece s-a lucrat mult în acești ani pentru ca acesta să fie perceput pozitiv de societate. Alegerile viitoare vor fi extrem de polarizate se va da bătălia între bine și rău, mai puțin între Moscova și Europa”, a spus Valeriu Saharneanu.

Dezbaterile publice Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă unionistă în prag de an electoral”, constituie ediția a 82-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Următoarea dezbatere cu genericul „Poziția de start a partidelor și potențialilor candidați independenți în prag de an electoral” este planificată pentru luni, 27 noiembrie, cu începere de la ora 14.00, în sala de conferințe a Agenției IPN și va întruni reprezentanți dimensiunii eurasiatice a eșichierului politic.