Republica Moldova este un stat captiv şi acest diagnostic a fost pus chiar şi de partenerii de dezvoltare şi statul capturat înseamnă că instituţiile de stat, menţinute din contul contribuabililor şi care trebuie să combată corupţia ce bântuie în acest stat, din păcate nu îşi mai aparţin. Guvernarea nu face altceva decât să submineze legea şi să-şi completeze rândurile doar cu oameni şantajabili. Opinia aparţine membrului Biroului Politic al Partidului Liberal Reformator, ex-deputatul Valeriu Saharneanu, şi a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Resetarea sistemului anti-corupţie: necesităţi şi realităţi. Declaraţia OSC „Mimarea reformării sistemului justiţiei şi anticorupţie din Moldova”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Valeriu Saharneanu a menţionat că pentru a schimba ceva cu adevărat în ţară e nevoie ca guvernanţii să nu mai accepte să promoveze interese înguste ale liderilor de partid. La fel, pentru o resetare veritabilă, este nevoie de voinţă politică şi fiecare dintre cei care ajung la putere trebuie să respecte Constituţia şi să-şi asume curajul de a-şi manifesta dezacordul cu fărădelegile şi acţiunile de corupţie.
Ex-deputatul a mai spus că o soluţie ar fi purgatoriul alegerilor anticipate, însă acest lucru trebuie să aibă loc după eliberarea instituţiilor statului din captivitate. Totodată, o soluţie ar fi reformarea formaţiunilor politice existente, prin excluderea persoanelor compromise, care au fost implicate în fărădelegi şi care trebuie să-şi asume acest lucru. Potrivit lui, actualmente ne-am pomenit că Republica Moldova este statul cu cel mai laş sistem politic care şi-a furat cetăţenii. În opinia sa, puterea actuală nu mai este legitimă şi societatea trebuie să recurg la cele mai drastice măsuri legale pentru a o da jos.
Dezbaterilor publice cu tema „Resetarea sistemului anti-corupţie: necesităţi şi realităţi. Declaraţia OSC „Mimarea reformării sistemului justiţiei şi anticorupţie din Moldova” sunt ediţia a 47-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.