logo

Valeriu Pașa: Multe posturi TV neglijează subiectul dezinformării


https://www.ipn.md/ro/valeriu-pasa-multe-posturi-tv-neglijeaza-subiectul-dezinformarii-8004_1082659.html

Unele surse media aruncă în public diferite manipulări, pentru a face ca societatea să adere la anumite idei, care vin din afara Republicii Moldova. Propaganda Kremlinului duce un război împotriva țărilor vestice, cu scopul de a aduce dezbinare în alianțele pro-occidentale. O parte din aceste idei sunt amplificate de actori locali, finanțați de Federația Rusă, a specificat Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog, care a participat la dezbaterea publică cu tema „Rolul mass-media în combaterea dezinformării”, transmite IPN.

Drept urmare a unor știri false, după cum arată unele sondaje, 50 la sută din populația Republicii Moldova nu crede în pericolul pe care îl prezintă noul coronavirus, iar 40 la sută nu dorește să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2. Totodată, 90 la sută din populația țării crede că anumite vaccinuri ar fi mai eficiente iar altele mai puțin eficiente împotriva COVID-19, a atenționat Valeriu Pașa.  

Potrivit președintelui Comunității WatchDog, situația privind dezinformarea este mai gravă în rândul vorbitorilor de limbă rusă. „De exemplu, în Unitatea Teritorial-Administrativă Gagauz-Yeri, populația este integrată în spațiul informațional al Rusiei. Emisiunile și blocurile de știri în limba rusă, pe care le inserează unele posturi TV autohtone, nu soluționează totalemente problema dezinformării, de aceea ar fi nevoie de un canal TV autohton, care să emită doar în limba rusă”, a opinat Valeriu Pașa.

„În realitate, în Republica Moldova există puține instituții media, care se ocupă de combaterea știrilor false, dar, din păcate, și acestea nu au audiență mare. „Multe posturi TV în general neglijează acest subiect, întrucât beneficiază de finanțare generoasă. Unele canale TV neglijează intenționat subiectul dezinformării, pentru că aceste știri nu le-ar aduce audiență. Dacă vrem să avem impact, ar fi obligatoriu ca televiziunile să preia în știri subiectul combaterea dezinformării”, a menționat președintele WatchDog.

Valeriu Pașa a opinat că oamenii nu trebuie să cadă în extreme și să spună că toată informația din mass-media este falsă. Expertul îndemnă instituțiile de informare în masă, în special posturile TV, să abordeze în emisiuni subiectul dezinformării și al manipulării opiniei publice.

Dezbaterea face parte din Proiectul „inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova”, care are drept obiectiv consolidarea rezilienței la dezinformare în Republica Moldova. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.