logo

Valeriu Pașa, despre independența Comisiei Electorale Centrale


https://www.ipn.md/ro/valeriu-pasa-despre-independenta-comisiei-electorale-centrale-8004_1076745.html

Comisia Electorală Centrală nu este nici pe aproape un organ independent. Actualul președinte al Comisiei, Dorin Cimil, nu manifestă profesionalism atât în calitate de manager, cât și ca lider al acestei instituții. Majoritatea membrilor CEC, în frunte cu președintele, fac partizanat politic pentru guvernare. Este opinia lui Valeriu Pașa, manager de proiecte, Comunitatea WatchDog, la dezbaterile publice: „Cadrul legal garantează alegeri libere și corecte? Cine garantează aplicarea corectă a cadrului legal?”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Daca să mă refer unde văd probleme, în primul rând este actualul președinte al Comisiei, care-și permite să declare și să promită public una, apoi să facă exact invers. Care își permite să scuipe pe orice criterii de transparență, care refuză orice apel la consultări publice pe decizii importante. Care se face că nu vede dovezi absolut certe de falsificare a unor procese și apoi mai ia în calcul acel proces falsificat la luarea unor decizii și nu se sfiește să dea nici un fel de explicații publice pe acest subiect”, a spus Valeriu Pașa.

Acesta și-a exprimat neîncrederea în instituția vizată și în majoritatea membrilor acesteia, care, potrivit lui, nu sunt în măsură să ia decizii echidistante și fac partizanat politic. „Tot ce vedem până acum ne face să credem că această Comisie, în frunte cu președintele, face partizanat politic pentru guvernare. Dar de data aceasta o fac într-un mod mai brutal. Asta e ceea ce vedem și aș vrea foarte mult să ne livreze acest organ important pentru democrația noastră argumente ca să credem altfel”, a punctat Valeriu Pașa.

Expertul a pus la îndoială afirmația că responsabilitatea aplicării legii în perioada electorală este în totalitate a Comisiei Electorale Centrale. „Dacă vorbim de integritatea alegerilor, un rol extrem de mare îl are poliția, instanțele judecătorești și implicit procurorii. Responsabilitatea pentru aplicarea legii este cel puțin 50 la 50”, a spus Valeriu Pașa.

Dezbaterile publice: „Cadrul legal garantează alegeri libere și corecte? Cine garantează aplicarea corectă a cadrului legal?”, sunt ediția a 155-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.