logo

Valeriu Ostalep: Politicienii își permit să nu ne ia în considerare pentru că noi nu îi taxăm


https://www.ipn.md/ro/valeriu-ostalep-politicienii-isi-permit-sa-nu-ne-ia-8004_1078229.html

Comportamentul și atitudinea politicienilor este determinată de lipsa reacției societății, pentru că aceasta nu îi taxează. Este opinia expertului în domeniul relațiilor internaționale și securității, Valeriu Ostalep. „Politicienii își permit să nu ne ia în considerare pentru că noi nu îi taxăm. Această primitivizare a politicii externe e făcută de politicieni și, mai grav, de conducători, pentru că niciun ministru de externe nu are demnitatea să iasă vreodată și să spună: Oameni buni, politica externă este a unui stat, nu a unui partid! Ne trebuie o agendă foarte clară și transparentă în relațiile noastre cu Federația Rusă”, a spus acesta în cadrul dezbaterii publice „Resetarea relațiilor moldo-ruse după alegerile prezidențiale: probleme, soluții, priorități”, organizate de Agenția de presă IPN.

Valeriu Ostalep susține că problema partidelor care acced la putere ține de lozincile pe care ei și le propun în politica externă pentru a ajunge la putere. În opinia sa, mulți dintre politicieni, nimerind la putere, intrând în funcție, înțeleg foarte bine că multe din mesajele promovate de ei în campaniile electorale sunt fie prea înguste, fie contraproductive, dar ei deja sunt „ostaticii propriilor acțiuni”.

Expertul a menționat că actorii de pe stânga eșichierului politic, inclusiv președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, influențează relațiile moldo-ruse. După el, aceștia încearcă să monopolizeze domeniul, mimând așa-numita „apărare” a intereselor celor care vorbesc în limba rusă sau a „stataliștilor”. „Dacă la oricare minciună, fake sau dezinformare comisă nu contează de care partid, imediat ar ieși responsabilul de la ministerul de externe care demn, destoinic, fără frică ar explica că există o coerență în relațiile internaționale, că există documente în baza cărora e realizată politica externă a Republicii Moldova, asta nu ar fi posibil”, a opinat Valeriu Ostalep.

Cu referire la relațiile moldo-ruse prin prisma conflictului transnistrean, Valeriu Ostalep afirmă că în acest sens nu există niciun progres. Potrivit lui, din 2005 nu a existat nicio discuție publică pe acest subiect. Expertul susține că a dispărut completamente în organele de conducere a Republicii Moldova principiul de bază a dezvoltării statului - principiul includerii. „Eu nu văd astăzi ca cineva din conducători să discute cu cei care-i critică, să asculte un alt punct de vedere. La noi de 15 ani se merge pe linia excluderii, dacă critici, trebuie să fii distrus, nimicit. Guvernarea este obligată să includă cât mai multe persoane în sistemul de luare a deciziilor, care sunt cu alt punct de vedere. Acesta este un principiu de bază, inclusiv a economiei și a politicii. La noi toți acești ani se merge pe principiul excluderii: Cum spui ceva contra, cum critici pe cineva, te exclude de peste tot și te limitează”, a spus Valeriu Ostalep.

Întrebat dacă există o relație cauzală între situația politică actuală din țară și resetarea relațiilor moldo-ruse după alegerile prezidențiale, expertul a spus că este evident faptul că slăbiciunile în relațiile cu Federația Rusă vor fi utilizate atât de acesta, în defavoarea Republicii Moldova, cât și de politicieni, precum Igor Dodon sau Partidul Socialiștilor. „Relațiile noastre cu Federația Rusă o să fie afectate și utilizate în agenda politică a Republicii Moldova cu tentă negativă”, a afirmat expertul.

Valeriu Ostalep a remarcat că președintele ales Maia Sandu nu este specialist în politică externă și i-a recomandat, în acest context, să asculte discuțiile din cadrul acestei dezbateri de la IPN. Expertul a menționat că, înainte de a lua orice decizie, președintele ales are nevoie de pregătire în ceea ce înseamnă politica externă, dar și în legătura directă a metodelor, acțiunilor și strategiilor menite pentru relațiile internaționale cu realitățile din țară. „Are nevoie să-și ridice nivelul de expertiză în acest domeniu”, a conchis Valeriu Ostalep. Acesta i-a sugerat Maiei Sandu să se implice și la capitolul securitate informațională, „o problemă care aduce prejudicii securității Republicii Moldova”.

Dezbaterea publică cu tema: „Resetarea relațiilor moldo-ruse după alegerile prezidențiale: probleme, soluții, priorități”, este ediția a 161-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.