logo

Valeriu Munteanu părăsește PL


https://www.ipn.md/ro/valeriu-munteanu-paraseste-pl-7965_1045854.html

Valeriu Munteanu își anunță plecarea din Partidul Liberal, după 11 ani de activitate. Într-o conferință de presă la IPN, politicianul a declarat că PL a decis să meargă într-o direcție, iar el – în alta. Valeriu Munteanu va susține viitorul bloc ACUM, despre care spune că reprezintă „opoziția unită, opoziția autentic pro-europeană, pro-românească, anti-Putin și anti-binom”.

Valeriu Munteanu a declarat că a susținut deschis și insistent în interiorul PL, încă de la început, participarea formațiunii la alegeri alături de Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Liberal Democrat. De asemenea, a salutat decizia liderului PL Mihai Ghimpu de a iniția dialogul cu aceste partide. Începând cu data de 5 noiembrie, delegat fiind, a participat la șase întâlniri. Dialogul a fost pe alocuri complicat, dar sincer și corect la început. PAS și PPPDA au venit cu oferta de a „găzdui” reprezentanții PL și PLDM pe lista ACUM și în circumscripții, doar după ce fiecare aspirant la funcția de deputat va trece comisia de integritate, formată de societatea civilă, iar locurile pe listă și repartizarea circumscripțiilor se va realiza, în exclusivitate, în baza criteriilor de meritocrație a persoanelor propuse.

Politicianul a menționat că, la început, toată lumea înțelegea limpede că decizia finală a PL întârzie, inclusiv din cauza procesului de realegere a președintelui partidului și colegii de dialog au fost înțelegători cu aceste procese interne ale PL. „La cea de-a cincea ședință de dialog, din data de 5 decembrie, după ce Dorin Chirtoacă era deja președinte al PL, părțile au convenit, că, având în vedere începerea perioadei electorale, până la ședința următoare, care a fost fixată pentru luni, 10 decembrie, PL și PLDM, citez: „să-și sincronizeze agendele de luare a deciziilor statutare în interiorul partidelor” în vederea luării unei decizii finale, astfel încât, luni, la ultima ședință, să fie clarificate pozițiile părților”, a notat Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, pe 10 decembrie a avut loc ultima întâlnire cu reprezentanții PAS, PPPDA și PLDM. Președintele formațiunii a venit, însă, fără o decizie a Partidului Liberal, pretextând că se așteaptă reuniunea partidului din 16 decembrie pentru o decizia finală, care, așa cum a spus dânsul, nu știe care va fi. „Este o scuză slabă. Un om politic, un lider de partid puternic, nu așteaptă doar, ci propune, construiește, are o viziune! O viziune în care crede, pentru care luptă și cu care învinge. Când noul șef de partid a spus că așteaptă reuniunea partidului pentru a anunța decizia, mi-am dat seama că totul s-a încheiat. Că PL a decis deja să nu fie de partea bună a istoriei. Așa cum văd eu și înțeleg astăzi istoria noastră”, susține Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, Mihai Ghimpu, conducătorul PL, nu dorește ca partidul să meargă în blocul opoziției unite, iar de ce nu dorește acest lucru, o va clarifica istoria. Cel mai mare regret, spune Munteanu, este pentru Dorin Chirtoacă, care nu poate să vină cu o viziune proprie pe acest subiect crucial, ci se subordonează agendei impuse de Mihai Ghimpu. „Am decis că nu pot fi părtaș la așa ceva. Nu pot fi parte la disiparea forțelor de opoziție și la dezamăgirea oamenilor. Este o greșeală pe care eu nu o pot gеra. Și am decis să mă retrag din acest partid. Cu regret în suflet, dar cu mintea trează și conștiința liniștită că nu am greșit cu nimic în fața neamului meu românesc și a lui Dumnezeu și că fac ceea ce trebuie să fac”, a mai spus Valeriu Munteanu.