Tot sistemul de salubrizare este moștenit din perioada sovietică, iar toate cele cinci întreprinderi de salubrizare existente în prezent trebuie să fie unite într-una singură. Opinia a fost expusă de Valeriu Munteanu, candidatul Uniunii Salvați Basarabia, la dezbaterile publice „Doar unul din mulți: cine și de ce?”, runda a treia, ediția a 120-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.
„Dacă noi suntem un oraș sărac, nu înseamnă că nu trebuie să fie curățenie. Atunci când apeși pe un buton și spui salubrizare, trebuie să răspundă un singur om de la început până la sfârșit. Un an de zile ajunge să reutilez toate întreprinderile cu echipamente necesare să facă curățenie”, a spus Valeriu Munteanu.
Candidatul USB a precizat că primăria are competențe pentru a face curățenie, dar trebuie să fie înființată o poliție locală care să aibă competențe în verificarea persoanelor fizice și agenților economici în domeniul păstrării curățeniei.
Valeriu Munteanu a menționat că în perioada în care a fost ministru al mediului, a evaluat riscul pe care îl presupune râul Bîc pentru capitală. „Am venit cu 10 milioane de euro din România pentru curățarea râului Bîc, iar banii stau îngropați în Chișinău pentru că nimic nu se mișcă pe acest proiect”, a spus candidatul USB. De asemenea, Valeriu Munteanu a menționat că, în calitate de primar, va construi o stație nouă de epurare, pentru care există 24 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și a Băncii Europene de Investiții.
Potrivit candidatului USB, trebuie ca în Chișinău să fie preluate modele pozitive din orașele din România, care au produsul intern brut cu mult mai mare decât Chișinăul. „După unirea cu România, tot noi ne vom rezolva problemele singuri. O să avem primari la Chișinău, la Floreni și la Briceni și după unire. Inclusiv în România există orașe mai bine administrate și orașe mai prost administrate. Eu vorbesc de modele pozitive”, a spus Valeriu Munteanu.
Candidatul USB a menționat că a crezut că dictatura lui Plahotniuc era un pericol foarte mare pentru Republica Moldova. „Am acceptat debarcarea lui Plahotniuc de la guvernare prin compromisul rezonabil făcut între blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. Dar ceea ce a fost după aceasta, acest program de lungă durată, pe patru ani, pe zece ani, crearea națiunii civice moldovenești, nu mai este rezonabil. Eu cred că trebuia să mergem la alegeri anticipate și să rupem legăturile cu Moscova și emisarii lor”, a spus Valeriu Munteanu.
Dezbaterile „Doar unul din mulți: cine și de ce?”, cu participarea candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău, a treia rundă, sunt ediția a 120-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.