logo

Valeriu Munteanu: Dezideratul pentru prezidențiale este debarcarea lui Igor Dodon


https://www.ipn.md/ro/valeriu-munteanu-dezideratul-pentru-prezidentiale-este-debarcarea-lui-igor-8004_1071241.html

Dezideratul Mișcării politice Unirea pentru alegerile prezidențiale care urmează este „debarcarea lui Igor Dodon de la Președinția Republicii Moldova. Or, modelul pe care îl perpetuează și îl diseminează el în societate este unul de sorginte moscovită”. Despre aceasta anunță Valeriu Munteanu, liderul Partidului Uniunea Salvați Basarabia, formațiune membră a Mișcării Unirea. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Avem suficiente dovezi să declarăm că domnia sa și partidul domniei sale acționează în numele Federației Ruse și nu în numele cetățenilor Republicii Moldova. Iar însuși modelul rusesc este unul falimentar din toate punctele de vedere – și economic, și social, și educațional. Noi, Mișcarea politică Unirea, spunem aceasta franc, deschis și fără ocolișuri. Or, din păcate, în Republica Moldova, mai există partide, și am văzut și astăzi, care spun că sunt doar pe alocuri unioniști”, a mai spus Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, Mișcarea militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, iar cei care sunt de aceeași părere trebuie să o spună deschis și nu doar să jinduiască voturile unioniștilor pe jumătate și cu slogane „Ne dorim apropierea de România”. „De aceea, în această campanie electorală, noi considerăm că trebuie să existe un candidat. Considerăm că este posibil ca pentru primul tur să existe un singur candidat unionist, care ar veni, inclusiv de pe platforma acestor alegeri, să vină și să facă radiografierea acestui stat aproape mort, numit Republica Moldova. Și care nu poate să ofere nimic cetățenilor, ci doar anumitor elite care se perpetuează la guvernare”, notat politicianul.

Reprezentantul Mișcării Unirea a menționat că, în momentul în care, la o anumită etapă a campaniei electorale, vor considera că este nevoie să intre în dialog cu alte partide cu viziuni pro-europene, sunt gata să facă acest lucru. „În același timp, ca să nu existe animozități, noi, Mișcarea politică Unirea, facem și acum acest îndemn și îl vom formaliza, ca să existe platforme de discuții și interacțiune până la campania electorală”, explică liderul USB.

Politicanul a declarat că dacă toate partidele unioniste și pro-europene mărturisesc sincer dezideratul de debarcare a lui Igor Dodon de guvernare și provocarea alegerilor parlamentare anticipate pentru reconfigurarea Parlamentului, există suficiente instrumente pentru aceasta. „Dodon nu este într-o situație atât de bună. Noi considerăm că este într-o situație chiar mai proastă ca în 2016. Domnia sa înțelege acest lucru și înțeleg și consultanții lui din Federația Rusă. Doar că poate nu o conștientizează anumite partide politice de pe dreaptă și respectiv, nu o înțeleg cetățenii. Dodon venea dintr-un fel de opoziție în 2016 și era puternic ajutat de partidul de guvernare de atunci, Partidul Democrat și personal de Vladimir Plahotniuc. Toată lumea înțelege foarte clar că fără banii din Federația Rusă și fără ajutorul administrativ al lui Plahotniuc, acesta nu ar fi reușit să câștige alegerile din 2016. În 2020 este într-o situație mult mai proastă, doar dezbinarea noastră și lupta crâncenă între noi va putea să-i asigure lui Igor Dodon câștigarea celui de-al doilea mandat”, a mai spus Valeriu Munteanu.

Liderul USB a mai spus că este nevoie de comunicare între partide, dar și cu cetățenii. Potrivit lui, „Igor Dodon va trebui să vină să explice exact cum nu a făcut nimic în cei patru ani. Însă acesta va fi absolvit de a răspunde la întrebări, în cazul în care pe segmentul de dreapta politică vor exista lupte”, a spus el. Valeriu Munteanu a declarat că funcția de președinte nu este doar una simbolică, ci dimpotrivă este una foarte importantă. Și atunci când există probleme, șeful statului este cel care vine cu atitudine și care deține multe instrumente.

Dezbaterile „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, sunt ediția a 124-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.