Valeriu Lazăr: Deetatizarea întreprinderilor trebuie să devină una din principalele reforme structurale
https://www.ipn.md/ro/valeriu-lazar-deetatizarea-intreprinderilor-trebuie-sa-devina-una-din-principale-7966_988194.html
Moldtelecom, Air Moldova, RED-urile din nordul ţării şi alte active mari, în anumite condiţii şi într-o anumită perioadă de timp, ar putea fi transmise sectorului privat. Declaraţia a fost făcută la o conferinţă de presă de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, transmite Info-Prim Neo.
„Instrumentarul de transmitere va fi modern. Nu neapărat prin privatizare, adică vânzare-cumpărare. Într-un caz poate fi darea în concesiune a acestor active, în altul – darea în gestiune fiduciară. Vor fi create parteneriate public-private pentru a le gestiona. Practica economică modernă ne oferă un meniu variat de instrumente de deetatizare a activelor aflate în proprietate statului”, a menţionat vicepremierul.
Valeriu Lazăr a spus că s-a convenit cu partenerii de dezvoltare – Banca Mondială, Corporaţia Financiară Internaţională, BERD – să ofere asistenţă Guvernului în perioada premergătoare deetatizării.
În privinţa altor întreprinderi de stat sau a întreprinderilor în care statul deţine o cotă importantă de acţiuni, Valeriu Lazăr a menţionat că Ministerul Economiei, în colaborare cu alte ministere, şi-a propus să efectueze un studiu pentru a stabili preţul lor real şi pentru a revedea lista obiectelor care nu sunt pasibile privatizării,
„Statul nu este interesat să ţină în proprietate întreprinderi care nu sunt de importanţă vitală. Acestea vor fi expuse la licitaţii, la concursuri investiţionale sau vor fi transmise în gestiune sectorului privat prin alte instrumente. Viziunea Guvernului este de a transforma privatizarea, sau mai exact deetatizarea, în una din principalele reforme structurale pe care ne propunem să le realizăm. Deetatizarea trebuie să eficientizeze aceste active, să le facă profitabile, competitive”, a conchis Valeriu Lazăr.