logo

Valeriu Ghileţchi: Republica Moldova are nevoie de pace


https://www.ipn.md/ro/valeriu-ghiletchi-republica-moldova-are-nevoie-de-pace-7965_1030370.html

Valeriu Ghileţchi, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a menţionat că sloganul campaniei sale este: „Pace, unitate şi bunăstare”. În opinia sa, Republica Moldova are nevoie de pace, care trebuie să pornească de la fiecare cetăţean, căci societatea este divizată pe diferite criterii: etnice, religioase, de limbă etc., iar o ţară dezbinată nu poate supravieţui. Candidatul şi-a prezentat opiniile în cadrul dezbaterilor publice electorale cu tema: „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Candidatul s-a referit la conflictul transnistrean, spunând că este o problemă serioasă a Republicii Moldova şi a menţionat că în calitate de parlamentar, inclusiv în cadrul APCE, a militat ca acest conflict să fie rezolvat pe calea negocierilor.

„Preşedintele trebuie să depună toate eforturile pentru a impulsiona procesul de negociere în formatul 5+2 având discuţii particulare cu Federaţia Rusă. Cu toţii ştim că nu vom reuşi să avansăm fără un dialog cu Federaţia Rusă. Cred că pe căi diplomatice, cu susţinerea partenerilor externi, ar trebui să cerem mai insistent ca Federaţia Rusă să-şi respecte angajamentele. Este necesară şi preluarea controlului asupra frontierei de stat pe segmentul transnistrean căci nu poate fi vorba despre integritate cât timp frontiera nu este controlată”, a specificat Valeriu Ghileţchi.

Fiind întrebat de către ceilalţi participanţi la dezbateri ce va întreprinde preşedintele Ghileţchi în ceea ce ţine de investigaţia furtului miliardului din sistemul bancar, candidatul a opinat că angajarea Companiei Kroll a fost o decizie bună şi, în funcţie de rezultate investigaţiei, se vor lua decizii privind paşii următori. Totodată, la numirea procurorului general, care îi va reveni şefului statului, va pune condiţia ca acesta să întreprindă tot ce se cere pentru investigarea furtului, astfel ca să fie pedepsiţi cei vinovaţi, iar banii să fie recuperaţi. „Dacă vor fi condamnări în cazul furtului, trebuie să se aplice confiscări, să se întoarcă prejudiciul adus statului”, a declarat Valeriu Ghileţchi.

Dezbaterile publice electorale cu tema: „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?” fac parte dintr-o serie de dezbateri cu participarea candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Acestea au fost ediţia a 65-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de Agenţia IPN cu sprijinul Fundaţiei germane Hanns Seidel.