logo

Valeriu Ghileţchi: Mai mulţi candidaţi ar asigura şi o prezenţă mai mare la alegeri


https://www.ipn.md/ro/valeriu-ghiletchi-mai-multi-candidati-ar-asigura-si-o-prezenta-7965_1029918.html

Este foarte probabil ca la alegerile prezidenţiale din această toamnă prezenţa la vot să fie mai joasă, însă pragul electoral e de 33%, la fel este mare probabilitatea că ele vor fi validate. Totuşi, există şocul din 2010, când referendumul privind revenirea la alegerea directă a şefului statului nu a putut fi validat din cauza prezenţei reduse la vot. Despre aceasta a vorbit deputatul neafiliat Valeriu Ghileţchi, pretendent independent la calitatea de candidat la alegerile prezidenţiale, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea pretendenţilor şi candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.

Valeriu Ghileţchi a opinat că o participare mai mare a candidaţilor independenţi va asigura şi un număr mai mare de votanţi, iar dacă filtrul, instituit de prevederile legislative, va împiedica independenţii să se înscrie în cursă, respectiv şi alegători vor fi mai puţini. „Cei care au dat semnăturile pentru cei care nu se înregistrează, nici nu vor ieşi la alegeri”, a remarcat politicianul.

Pretendentul a apreciat că aceste alegeri sunt neaşteptate, iar decizia Curţii Constituţionale din 4 martie a luat prin surprindere clasa politică. „Majoritatea considerau că alegerile prezidenţiale vor avea loc în Parlament. Totuşi, alegerile date sunt dorite şi decizia CC este una legitimă, chiar dacă e criticată. Şi aici e vina clasei politice, pentru că anterior a fost dizolvat Parlamentul, a urmat interimatul. Dar oamenii consideră că e mai bine ei să deţină acest drept constituţional”, a menţionat Valeriu Ghileţchi.

Politicianul a menţionat că aceste alegeri sunt complicate, pentru că au loc în context de criză politică. La fel sunt complicate în legătură cu modalitatea anevoioasă de colectare a semnăturilor. În opinia sa, cerinţele în acest sens sunt exagerate şi neîntemeiate. Valeriu Ghileţchi a informat că în Parlament, când se operau modificările legislative, a solicitat ca această cotă de câte 600 de semnături adunate din cel puţin jumătate de raioane să fie diminuată. „O altă barieră sunt ştampilele primarilor, pentru că majoritatea sunt politizaţi. Şi atunci se tergiversează, cer liste, se uită cine a lăsat semnăturile. Se discriminează cetăţenii din stânga Nistrului”, a precizat deputatul.

Vorbind despre viitorul preşedinte, Valeriu Ghileţchi a remarcat că acesta va avea suficiente competenţe să devină un bun mediator, pentru că avem o societate polarizată. „Ar putea oferi Republicii Moldova o carte de vizită pentru investiţii din afară, şi arăta o imagine bună. Are un cuvânt de spus şi în domeniul justiţiei. El numeşte judecătorii, e o pârghie de care se poate folosi. Când are argumente, trebuie să vină în faţa societăţii să le prezinte. Un preşedinte are suficiente competenţe ca să poată influenţa mersul lucrurilor în ţară”, a spus politicianul.

Dezbaterile publice de marţi, 27 septembrie, sunt la a 62-a ediţie şi fac parte din
ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.