logo

Valeriu Ghilețchi: În linii mari, acest an a fost unul bun


https://www.ipn.md/ro/valeriu-ghiletchi-in-linii-mari-acest-an-a-fost-unul-7965_1045977.html

Anul 2018 este marcat atât de progrese, din punct de vedere economic, macroeconomic, social, dar sunt și provocări legate de situația politică pe interior, de relația cu partenerii europeni. Toate acestea și-au lăsat amprenta asupra anului 2018, care este și un an preelectoral. Declarația a fost făcută de Valeriu Ghilețchi, vicepreședinte al Parlamentului, la dezbaterile publice cu tema: „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, ediția a 99-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

„Eu cred că noi încă nu suntem capabili să apreciem reușitele care sunt și, dacă aceste reușite vin din partea unei guvernări cu care nu suntem de acord, tindem să ignorăm sau chiar să criticăm aceste reușite. Iar dacă vin din altă parte, atunci ele sunt prezentate într-o lumină mult mai favorabilă. Cu toate acestea, eu cred că acest an a fost totuși, în linii mari, bun. În țară a fost pace, a fost liniște și lucrul acesta mi se pare extrem de important. Chiar în ajunul campaniei electorale, avem nevoie de libertate, avem nevoie de pace”, a spus vicepreședintele Parlamentului.

Potrivit lui Valeriu Ghilețchi, la alegeri oamenii sunt cei care ar trebui să-și spună cuvântul, așa cum e firesc să fie într-o societate democratică. Ei sunt cei care trebuie să dea aprecieri. Politicienii pot avea aprecieri subiective. Chiar dacă și oamenii sunt subiectivi pe alocuri, într-o societate democratică, alegerile sunt testul pe care trebuie să-l recunoaștem cu toții. Rolul cetățeanului în este unul determinant în toate procesele. Lupta pentru a-l convinge pe cetățean ține de actorii politici, dar din moment ce procesul electoral este finalizat, el trebuie respectat și țara trebuie guvernată.

Cât privește invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău, din vara acestui an, Valeriu Ghilețchi a spus că este un lucru inacceptabil, condamnat personal și de colegii din PPEM. „Chiar dacă instanța a considerat că alegerile trebuie invalidate și că au motive să fie invalidate, trebuia să fie o continuitate, organizate alegeri, trebuia continuat procesul electoral. Este important ca oamenii să-și poată exprima voința atunci când e vorba de alegeri. Regretăm că nu s-a aprobat un amendament care pe viitor ar clarifica situația, CEC a venit cu o interpretare a două prevederi din Codul Electoral și nu a dorit să organizeze un alt scrutin electoral”, a remarcat Valeriu Ghilețchi.

Vicepreședintele legislativului a mai spus că, pe sfârșit de mandat și la sfârșitul acestui an, există realizări, cu toate criticile la adresa Guvernului și a majorității parlamentare. Potrivit lui Valeriu Ghilețchi, actualul guvern, în ciuda lipsei finanțării externe, nu doar că a acoperit deficitul bugetar, dar a și venit cu anumite surplusuri, care au permis să fie crescute, chiar și modest, salariile, pensiile. Respectiv, bunăstarea și viața cetățenilor a cunoscut un mic progres. Meritul cel mai mare al Guvernului este, potrivit lui Valeriu Ghilețchi, că, în lipsa finanțării externe, a reușit să înregistreze creșteri salariale, creșteri ale veniturilor la buget, creșteri legate de pachetul social.

Vicepreședintele legislativului a spus că există și provocări, iar cea mai mare restanță ține de sectorul justiției și următorul parlament și guvern vor trebui să vină cu soluții. Potrivit lui Valeriu Ghilețchi, chiar dacă s-au tot depus eforturi pentru a reforma justiția, din păcate progresele atinse nu sunt deocamdată suficiente pentru a oferi cetățenilor încredere în actul justiției.

Dezbaterea „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, este ediția a 99-a din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.