logo

Valeriu Ghileţchi: Dacă guvernarea nu se va schimba singură, atunci va ajunge să fie schimbată


https://www.ipn.md/ro/valeriu-ghiletchi-daca-guvernarea-nu-se-va-schimba-singura-atunci-7965_1027284.html

Din 2009 încoace, toate guvernările care s-au perindat, au făcut şi lucruri bune în direcţia integrării europene a ţării, însă au comis şi multe greşeli. Aceste greşeli trebuie corectate, iar guvernarea trebuie să se schimbe. În caz contrar aceasta va ajunge să fie schimbată de către alegători. Declaraţii în acest sens a făcut deputatul neafiliat, fost liberal-democrat, Valeriu Ghileţchi, în cadrul dezbaterii publice la tema: „Europenismul guvernării şi societăţii moldoveneşti: responsabilităţi, afinităţi şi deosebiri în diferite perioade ale guvernării pro-europene”, organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

„Nu ştiu dacă cetăţenii care au votat partidele europene în 2010 au avut înţelegerea deplină ce înseamnă europenism. Dar cred că a fost o aşteptare în spatele acestei noţiuni. În primul rând, oamenii şi-au dorit o viaţă mai bună. Prin europenism cei mai mulţi au înţeles că viaţa va deveni mai bună. Dacă e să ne uităm înapoi cred că la unele capitole viaţa s-a îmbunătăţit, dar nu la toate. Personal cred că guvernările pe care le-am avut din 2009 au fost europene. Da, nu am reuşit peste tot, dar ca un fir roşu se vede tendinţa de a europeniza ţara”, a remarcat parlamentarul.

Valeriu Ghileţchi a adăugat că în această perioadă au fost anumite realizări, dar s-au comis şi greşeli. „Dacă nu le rezolvăm, ne vom confrunta cu aceste greşeli şi în continuare. Aşa şi nu am reuşit să venim cu un model economic viabil. Fără un astfel de model nu vom putea eradica nici corupţia. Dacă vrem să luptăm cu corupţia sunt 3 factori cheie: mama, tata, şi învăţătorul”, a menţionat deputatul.

Potrivit lui, actuala guvernare a pornit de la un val de nemulţumiri şi a ajuns la un nou val de nemulţumiri. „Acum ori ne schimbăm, ori va trebui să fim schimbaţi. Mi-aş dori să evităm modelul de schimbări radicale. Eu înţeleg nemulţumirea, dar n-am văzut în istorie ca răscoalele să producă democraţie. Vrem o schimbare pe cale paşnică. Dacă guvernarea nu se va schimba, atunci să fie schimbată democratic”, a încheiat parlamentarul.

Dezbaterea publică cu tema: „Europenismul guvernării şi societăţii moldoveneşti: responsabilităţi, afinităţi şi deosebiri în diferite perioade ale guvernării pro-europene” este ediţia a 54-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel. La dezbatere a fost invitată şi conducerea Partidului şi fracţiunii parlamentare PLDM.