Stabilitatea aparentă din ţară a adus o apatie totală a cetăţenilor, iar faptul că cineva a furat miliardul din sistemul bancar a afectat şi încrederea oamenilor în instituţiile statului. Opinii în acest sens au fost expuse de către Valeriu Chiveri, secretarul internaţional al Partidului Popular European din Moldova în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea partidelor extraparlamentare”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.
Valeriu Chiveri a menţionat că alegerile din 30 octombrie sunt mai specifice deoarece s-a revenit la alegerea directă a şefului statului printr-o decizie controversată a Curţii Constituţionale. „Alegerile prezidenţiale au un specific mai deosebit şi acest eveniment influenţează direct discursul electoral al celui care participă”, a menţionat politicianul.
Referindu-se la caracterul geopolitic al votului cetăţenilor moldoveni, Valeriu Chiveri a spus că Republica Moldova este într-o regiune în care se întâlneşte estul cu vestul, şi chiar dacă unii alegători nu se gândesc din această perspectivă, oricum orice vot va fi dispersat între est şi vest. Politicianul a spus că votul geopolitic va fi şi la alegerile din această toamnă. „Poate mai puţin în primul tur, dar în turul doi va fi dominant”, a menţionat Valeriu Chiveri.
Fiind întrebat despre problema transnistreană, politicianul a menţionat că nu există problema transnistreană în politica electorală a Republicii Moldova sau în mintea cetăţeanului de rând. „Din păcate, acest teritoriu ocupat de Federaţia Rusă continuă să fie un element de presiune asupra Republicii Moldova. De faptul că cetăţenii au uitat că avem un teritoriu ocupat e şi vina politicienilor, căci nu s-au referit destul la el. De multe ori se vorbeşte că retorica unionistă sperie şi populaţia de etnie moldovenească din regiunea transnistreană şi că ar fi mai bine ca această retorică să nu planeze în spaţiul public. Dar indiferent, dacă e adevărat sau nu, mişcarea unionistă a luat amploare, inclusiv, deoarece statul nu a demonstrat că e în stare să-şi rezolve problemele”, a opinat politicianul.
Valeriu Chiveri a mai spus că aşteptările cetăţenilor sunt foarte mari de la aceste alegeri prezidenţiale, dar realităţile şi competenţele pe care le are preşedintele conform Constituţiei sunt limitate. Însă, în opinia sa, acesta va avea posibilitatea să vină cu mesaje mai concentrate privind situaţia din ţară.
Dezbaterile publice de joi, 22 septembrie, sunt la a 61-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.