logo

Valerii Demidețchii: Trebuie să căutăm modalități de a uni societatea, o altă cale nu există


https://www.ipn.md/ro/valerii-demidetchii-trebuie-sa-cautam-modalitati-de-a-uni-8004_1076699.html

Moldova rămâne ostatică confruntării dintre UE și Rusia. Este opinia șefului Biroului  ITAR-TASS în Moldova, Valerii Demidețchii. "Nu este vorba de un model de dezvoltare, de beneficiile cooperării, ci despre faptul că suntem puși la încercarea de a fi folosiți în postura de băieți de minge", a spus jurnalistul în cadrul unei dezbateri publice de la IPN "Dificultăți de traducere: de ce alegătorii rusolingvi sunt mai rezervați față de eurointegratori ?”.

El a reiterat și modul în care a început confruntarea geopolitică: "Occidentul decisese că retragerea Rusiei de pe această piață este un semn de vulnerabilitate a ei și că ea nu mai trebuie luată în calcul. Dar o astfel de interpretare a generat o reacție inversă. Rusia a ripostat:– Nu, cu noi nu se procedează astfel și, deci, noi nu ne vom conforma regulilor jocului impus. A răsunat la München, în 2007, celebrul discurs al lui Putin și de aici a început confruntarea".

Valerii Demidețchii este convins că "noi nu putem influența această confruntare geopolitică". "Rusia și UE își vor apăra interesele. SUA vor jongla și ele. Acest lucru este evident și în situația cu gazul lichefiat, și în istoria cu "Noviciok", care a anihilat chiar prezumția de nevinovăție. Confruntarea a fost, este și va fi și nu depinde de noi", a constatat jurnalistul.

Însă, în opinia sa, Moldova ar putea încerca să reducă la minimum impactul acestei confruntări. "Problema rezidă în faptul că politicienii și experții prezintă acest lucru prin prisma, că rea este Rusia, sau Europa, sau America. În consecință, societatea noastră este divizată, iar clătinatul bărcii amenință cu un dezastru. Trebuie să căutăm modalități de a uni societatea, nu există o altă cale. E cazul să stopăm certurile de felul, în ce butoi mierea e mai bună. Pentru ei înșiși, oamenii demult și-au rezolvat această dilemă, plecând care în Rusia, care în Europa. Iar politicienii trebuie să se gândească la bunăstarea țării, nu să ia rolul unui bețiv de la țara, care, privind dincolo de poarta vecinului înstărit, crede, că dacă acesta va cinsti cu el, îi va lua familia în cârcă", a conchis Valerii Demidețchii.

Dezbaterea publică "Dificultăți de traducere: De ce alegătorii rusolingvi sunt mai rezervați față de еurointegratori?” fac parte din ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare". Agenția de presă IPN organizează dezbaterile publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.