logo

Valentina Rusu-Ciobanu, condusă pe ultimul drum


https://www.ipn.md/ro/valentina-rusu-ciobanu-condusa-pe-ultimul-drum-7967_1085574.html

Artista plastică Valentina Rusu-Ciobanu a fost condusă astăzi pe ultimul drum, într-o zi în care a fost decretat doliu național în semn de recunoaștere a meritelor sale în promovarea valorilor culturale naționale și universale. La mitingul de rămas bun, ministrul culturii, Sergiu Prodan, a spus că Ministerul, împreună cu Președinția, va depune toate eforturile ca, în cel mai scurt timp, pe strada Ureche, 38 din capitală, unde a locuit regretata, să fie înființat un muzeu al familiei de artiști Valentina Rusu-Ciobanu – Glebus Sainciuc, transmite IPN.

„Casa lor era centrul vârtejului, în casa lor tot timpul erau oameni. Tot Teatrul Luceafărul, când s-a întors de la Moscova, era prezent în această casă. Acolo au fost zămislite foarte multe opere de artă. Era un cuplu deosebit. Ei au reușit să coaguleze în jurul lor toată intelectualitatea, toată elita culturală a Republicii Moldova. Și iată astăzi, în acest moment trist, poate că sufletele lor ne văd acum de sus”, a spus Sergiu Prodan.

Artistul plastic Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, a spus că Valentina Rusu-Ciobanu va rămâne în inimile noastre și în conștiința noastră ca una dintre cele mai importante artiste din spațiul nostru. Alături de soțul său, Glebus Sainciuc, alături de Igor Vieru, Mihai Grecu, Eleonora Romănescu, a fost înaintemergătoare în pictura noastră. „Și noi, cei care am fost în căutare de repere mereu, venim dintr-o generație în care ne-am căutat reperele, am căutat-o și pe ea, am găsit-o și am căutat să ne apropiem de acet spirit, de modul de a fi”, a menționat Tudor Zbârnea.  „Valentina Rusu-Ciobanu era, cred, ultima dintre artiștii, dintre marii oameni de cultură, care vin din perioada interbelică, oameni care au o cu totul altă încărcătură decât noi, din generația mai dincoace. Altă încărcătură atât spirituală, cât și culturală, dar și morală”, a adăugat artistul

Maria Șleahtițchi, directorul Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogâlniceanu”, a spus că „Valentina Rusu-Ciobanu face parte din acea rară spiță a basarabenilor care au ridicat la cel mai înalt nivel cultura română de aici, pictura românească, demnitatea”. „Valentina Rusu-Ciobanu este o personalitate din patrimoniul uman, cultural, artistic, național al Republicii Moldova, al culturii românești, o personalitate de nivel universal”.

Dumitru Bolboceanu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, a menționat că „Valentina Rusu-Ciobanu a fost cea mai talentată și cea mai apreciată artistă din Republica Moldova”.

Valentina Rusu-Ciobanu, născută la 28 octombrie 1920, în Chișinău, este laureata Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996, a fost distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 a obținut Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei, iar în anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău. În 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice“, acordat de președintele României, Klaus Iohannis. A avut numeroase expoziții în țară și peste hotare: în România, Bulgaria, Polonia, Canada, Siria, Irak, Franța. Lucrările ei au fost expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei, care păstrează în fondurile sale o colecție importantă a picturilor Valentinei Rusu-Ciobanu, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Picturile sale se regăsesc în galeriile de artă din multe țări.

Artista s-a stins din viață pe 1 noiembrie, la vârsta de 101 ani.