logo

Valentina Bodrug-Lungu: Femeile au mai puține șanse la alegerile în baza sistemului electoral mixt


https://www.ipn.md/ro/valentina-bodrug-lungu-femeile-au-mai-putine-sanse-la-alegerile-in-baza-sistemul-7978_1038459.html

Studiile internaționale demonstrează că în cazul unor alegeri, bazate pe sistemul electoral mixt, femeile au mai puține șanse să acceadă în poziții decizionale. Declarația a fost făcută de către Valentina Bodrug-Lungu, vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-eurasiatică în prag de an electoral”, ediția a 83-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Experta de gen recomandă formațiunilor politice să înainteze la alegeri mai multe femei, să valorifice potențialul lor, să le ofere șansa să se facă auzite. Potrivit Valentinei Bodrug-Lungu, deși marea majoritatea consideră că responsabilitatea pentru viața de familie aparține preponderent femeii, astăzi ele pot avea o contribuție semnificativă la economia și dezvoltarea socială a țării. „Participarea politică, social-economică, a femeii, este parțială. Se crede că femeia obligatoriu trebuie să stea acasă, ea este responsabilă de copii. Până nu depășim aceste stereotipuri, nu putem crea o platforma reală pentru implicarea cu adevărat, la egal cu bărbații, a femeilor în politică, în viața socială și cea economică”, a atenționat experta de gen.

În cazul unor alegeri, Valentina Bodrug-Lungu susține că nu este importantă doar
intrarea femeilor pe listele candidaților, dar și alegerea lor reală, menținerea în poziții decizionale, asigurarea cu resurse și valorificarea contribuției lor la schimbarea situației. „Cu regret, femeile deseori mai sunt abordate din perspectiva victimelor și vulnerabilității. Trebuie să schimbăm paradigma și să înțelegem că femeile sunt și agenți ai schimbării”, a declarat ea.

Valentina Bodrug-Lungu mai recomandă liderilor de partide să încerce pe parcursul campaniei electorale să fie corecți din perspectivă de gen, să nu admită discriminarea, sexismul, ofensarea demnității femeilor. Potrivit expertei, foarte frecvente sunt cazurilor când liderii de partid utilizează aceste instrumente pentru denigrarea femeilor candidate. Ea remarcă faptul că Republica Moldova are asumate niște angajamente naționale și internaționale în acest sens, care se cer respectate. „.La nivel de țară, femeile reprezintă 52%. În Parlament reprezentăm 20%. În business, 27% sunt cazurile în care femeile ocupă locuri vizibile. Preponderent, femeile ocupă locuri în businessul mic. Putem considera o putere legitimă, dacă femeile sunt subreprezentate?”, s-a întrebat experta.

Ea susține că astăzi domeniile unde se regăsesc femeile reprezintă o provocare pentru Republica Moldova: educație, sănătate, servicii sociale, domenii care oferă salarii mici și care impun femeilor condiții de supraviețuire. „Suntem o mică țară care deseori este supusă diferitor coliziuni și orice decizie politică are impact și social, și economic. Apare problema valorilor, accesului la servicii, dimensiunea drepturilor omului, egalitatea de gen. Femeile astăzi au o contribuție semnificativă. Dar cât de mult apreciem acest lucru?”, a spus Valentina Bodrug-Lungu.

Experta de gen s-a mai întrebat dacă toți bărbații care sunt astăzi la putere în Republica Moldova, în fruntea partidelor politice, fac față situației? În opinia ei, 20 de femei care sunt prezente astăzi în Parlament fac mult mai multe lucruri bune, comparativ cu cei 81 de bărbați aflați acolo. „Noi trebuie să fim foarte corecți la capitolul oportunități. Cu regret, la noi bărbații politicieni se referă mai mult la rolul femeilor în familie, în domeniul social și își aduc aminte de femei în politică în timpul campaniilor electorale, care, la nivel local, sunt realizate tot de femei, fiindcă dialogul cu populația mai mult îl poartă femeile”, a spus Valentina Bodrug-Lungu.

Următoarea dezbatere cu genericul „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-europeană oficială în prag de an electoral” este planificată pentru marți, 28 noiembrie, cu începere de la ora 14.00, în sala de conferințe a Agenției IPN și va întruni reprezentanți ai PDM și PPEM, precum și doi experți.