logo

Valentin Dolganiuc: Declarația de Independență este Declarația de Unire


https://www.ipn.md/ro/valentin-dolganiuc-declaratia-de-independenta-este-declaratia-de-unire-7965_1091887.html

În contextul războiului din Ucraina, cerem asigurarea securității Republicii Moldova și integrarea acestui teritoriu în spațiul românesc și euroatlantic. Este solicitarea unui grup de deputați români, semnatari ai Declarației de Independență. Foștii deputați ai primului Parlament se adresează comunității internaționale pentru a proteja Republica Moldova de agresiunea militară rusă și pentru a-i oferi umbrela de securitate NATO odată cu unirea Republicii Moldova cu România.

În declarația oficială semnată de un grup de deputați ai primului Parlament se menționează că, atunci când a fost votată Declarația de Independență, semnatarii acestui act erau conștienți de pericolul care vine din est, inclusiv posibilitatea declanșării unui război de cotropire. Pericolul unui invazii a Rusiei în Republica Moldova a crescut considerabil odată cu declanșarea războiului din Ucraina, spun semnatarii declarației.

„În contextul războiului din Ucraina, a bombardamentelor sălbatice cu rachete rusești a localităților pașnice de lângă frontiera Republicii Moldova (regiunile Odesa și Vinița), examinând toți factorii externi și interni, nu vedem o altă soluție viabilă pentru apărarea tuturor cetățenilor moldoveni decât a face apel către președintele SUA, Joe Biden, și Congresul SUA, să intervină diplomatic și să asigure securitatea teritoriului nostru, lipsit de capacități militare de apărare,  integrându-l definitiv și ireversibil în spațiul românesc și euroatlantic”, a spus Valentin Dolganiuc, ex- eputat și ex-viceprim-ministru, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

De asemenea, fostul deputat se plânge că guvernarea actuală i-a lăsat de izbeliște pe cei care au pus bazele Independenței Republicii Moldova, aceștia fiind tratați discriminatoriu cu o pensie derizorie. „Marginalizați și bruscați, nevoiți să plece la munci prin străinătăți, ajunși la vârsta pensionării, sunt lăsați să moară de foame… Celor care au mers în primele rânduri, celor care și-au dedicat viața luptei pentru revenirea acasă, multora dintre ei li s-a fixat o pensie lunară de 1131 lei. Atât „merită” cei care au scos Republica Moldova din imperiul rusesc, votând Declarația de Independență”, se menționează în declarația unui grup de deputați din Primul Parlament.

Valentin Dolganiuc spune că Declarația de Independență poate fi interpretată ca o declarație de Unire a Republicii Moldova cu România, iar acest deziderat trebuie să fie înfăptuit cât mai grabinic. „Ne dorim mult ca acest mesaj, acest declarație să ajungă în eșaloanele de vârf ale puterii atât de la Chișinău, cât și de la București. Ca această clasă politică să aplece urechea la doleanțele celor care au trasat vectorul românesc al Republicii Moldova în Declarația de Independență. Declarația de Independență, dacă o citim cu lupa, nu este nimic altceva decât declarația de Unire, de revenire acasă. Acest lucru este ignorat încă din 1994 când a fost adoptată Constituția Republicii Moldova de către revanșarzii moscoviți prin Partidul Democrat Agrar și Partidul Socialiștilor ”, a mai spus Valentin Dolganiuc.


Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.