logo

Valentin Constantinov: Nicio destrămare de imperii n-a avut loc fără războaie


https://www.ipn.md/ro/valentin-constantinov-nicio-destramare-de-imperii-n-a-avut-8004_1092562.html

Nostalgia unor cetățeni ai Republicii Moldova după perioada sovietică vine din frustrare. Este vorba despre sentimentul că nu mai aparțin unui stat puternic, ci unui stat slab dezvoltat cum este Republica Moldova. Opinia a fost expusă de istoricul Valentin Constantinov în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit istoricului, destrămarea URSS părea să fie unicul caz din istorie când căderea unui imperiu are loc fără războaie de anvergură, însă Vladimir Putin își ia revanșa după trei decenii.

Istoricul Valeriu Constantinov a menționat că propaganda a jucat dintotdeauna un rol important în politica de stat a Rusiei și a Uniunii Sovietice, creând iluzia unui dușman extern și inoculând populației sentimentul de superioritate.


„Crearea unei propagande și ideologii la nivel de stat pornește încă din 1918, odată cu teroarea roșie. Atunci bolșevicii au spus clar că în cadrul terorii roșii îi vor nimici pe adversari. Întâi vorbești zilnic despre exterminare și împușcare, ulterior îi arăți populației simple cum îți împuști adversarii. În același timp, adversarii sunt diabolizați. În armata sovietică aspectele de propagandă jucau un rol fundamental. Acum Rusia trebuia să găsească un nou concept al imperialismului. Putin a spus clar să-și dorește refacerea imperiului pentru că sunt 25 de milioane de ruși în spațiul sovietic. Pentru ei acest lucru este un drept istoric. Oamenii trăiesc într-o nostalgie care vine din frustrare. Pentru că ei au crezut toată viața într-un stat prosper, liber, iar acest stat acum se ruinează”, a spus doctorul habilitat în istorie, Valentin Constantinov.

Potrivit istoricului, narativul „eliberării” este folosit și astăzi de propaganda rusă. Măreția Uniunii Sovietice și recucerirea fostelor teritorii este invocată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea militară din Ucraina.

„De-a lungul istoriei, nicio destrămare de imperii nu s-a produs fără războaie. Destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 părea să fie singurul caz a unei destrămări fără războaie. Dar n-a fost să fie. Războiul din Ucraina a început în 2014 și continuă până astăzi. Eu consider că la ora actuală cetățenii Republicii Moldova trăiesc mult mai bine decât în perioada Uniunii Sovietice. Lucrurile s-au schimbat profund, dar din cauza propagandei, ideologiei și necunoașterii istoriei mai există nostalgici”, a spus istoricul.

Istoricul mai menționează că războiul din Ucraina reprezintă o finalitate a destrămării Uniunii Sovietice, iar nostalgia după perioada sovietică este menținută artificial prin intermediul propagandei.

„Himera nostalgiei vine pentru că oamenii au trăit într-un stat cu 22 milioane de kilometri pătrați, cu aproape 300 milioane de locuitori. Brusc, omul s-a trezit într-un stat mic, necunoscut de nimeni și de aici apar frustrările. Oamenii aveau senzația că sunt reprezentanții unui stat mare și puternic. Când a venit Independența n-au mai știut ce să facă cu ea”, a punctat doctorul habilitat în istorie.

Dezbaterea publică la tema „Nostalgia după măreția militară a URSS ca explicație pentru aprobarea invaziilor actuale” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.