Vadimir Voronin a mers la Bruxelles pentru a concretiza programul de conlucrare cu structurile europene
https://www.ipn.md/ro/vadimir-voronin-a-mers-la-bruxelles-pentru-a-concretiza-programul-7965_967565.html
Nu am venit la Bruxelles pentru a purta negocieri privind perspectiva aderării R. Moldova la Uniunea Europeană, ci am venit să concretizăm programul nostru de conlucrare continuă cu structurile europene, în vederea realizării obiectivului de edificare, cu asistenţa UE, a Europei la noi, în R Moldova, a declarat preşedintele Vladimir Voronin, în cadrul întrevederii de joi, 6 decembrie, cu Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner.
Realizarea Politicii Europene de Vecinătate oferă R. Moldova oportunităţi atât pentru reformarea şi modernizarea ţării, cât şi pentru avansarea în soluţionarea problemei transnistrene, a menţionat Vladimir Voronin, citat de Serviciul de presă al Preşedintelui. Şeful statului a relevat că urmare a acţiunilor întreprinse, majoritatea agenţilor economici viabili din Transnistria activează în câmpul legal al R. Moldova, aceştia fiind trataţi la egal şi bucurându-se de aceleaşi facilităţi ca şi agenţii economici din toată ţară. Şeful statului a mai estimat că drept urmare a aplicării Sistemului Generalizat de Preferinţe (GSP+), exporturile din Transnistria în statele UE au sporit cu 50 la sută.
Serviciul de presă al Preşedintelui menţionează, de asemenea, că Benita Ferrero-Waldner a salutat iniţiativele lansate de Preşedintele RM de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol, menţionând că acestea creează un cadru favorabil identificării unei soluţii politice durabile a conflictului transnistrean. UE susţine o Moldovă bazată pe principiile statului de drept, democraţiei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale. În acest spirit instituţiile europene vor continua şi pe viitor cooperarea cu R. Moldova, a spus Benita Ferrero-Waldner.
În cadrul întrevederii lui Vladimir Voronin cu preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a fost menţionată poziţia favorabilă a Parlamentului European privind avansarea graduală a relaţiilor dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană, în special în ceea ce priveşte atingerea obiectivului de integrare europeană, soluţionarea conflictului transnistrean, susţinerea procesului de reforme interne. A fost apreciat faptul că acţiunile întreprinse de autorităţile moldoveneşti în direcţia modernizării europene în cadrul Planului de Acţiuni RM-UE au fost realizate cu eforturi proprii. În acest sens s-a menţionat că adoptarea de către Uniunea Europeană a unei decizii privind susţinerea acestor acţiuni ar putea contribui la accelerarea proceselor de reforme.
În cadrul întâlnirii lui Vladimir Voronin cu Andris Piebalgs, Comisar European pentru Energie, acesta a remarcat importanţa elaborării Strategiei Energetice a R. Moldova până în anul 2020, anunţând despre disponibilitatea Comisiei Europene de a susţine autorităţile moldoveneşti în procesul de implementare a acestui document de importanţă strategică. Andris Piebalgs a spus că, în timpul apropiat, urmează să demareze consultările tehnice privind evaluarea posibilităţilor şi capacităţilor R. Moldova de a prelua prevederile Tratatul Comunităţii Energetice din Europa de Sud-Est, menţionînd că adoptarea Strategiei Energetice este un început bun al procesului de aderare la tratatul în cauză.
Comisarul European pentru Energie a mai relevat despre existenţa unei dinamici pozitive în direcţia implementării Proiectului Nabucco de transportare a gazelor naturale dinspre Marea Caspică spre Europa. Andris Piebalgs a precizat că recent CE a desemnat un coordonator pentru acest proiect, care ar putea efectua o vizită în R. Moldova pentru examinarea posibilităţilor de includere a R. Moldova în proiectul Nabucco.
Preşedintele Vladimir Voronin efectuează la 5 şi 6 decembrie o vizită oficială la Bruxelles, în cadrul căreia are programate un şir de întrevederi cu oficialităţi de la instituţiile europene, NATO şi din Regatul Belgiei.