logo

Vadim Pistrinciuc, despre fiecare candidat la funcția de președinte


https://www.ipn.md/ro/vadim-pistrinciuc-despre-fiecare-candidat-la-functia-de-presedinte-8004_1076628.html

Miza principală în alegerile prezidențiale a candidatului susținut de Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, este ca să rămână președinte, întrucât vede această funcție ca pe un element de prestigiu personal, iar pentru asta e gata să facă orice. Acesta nu vrea să facă ceva sau să schimbe ceva, întrucât retorica sa de campanie este foarte generală. Declarațiile au fost făcute de Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, la dezbaterile publice: „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, organizate de Agenția de presă IPN.

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, captează cele mai multe simpatii, spune Vadim Pistrinciuc. Anume ea a demonstrat, chiar dacă nu are suficiente posibilități, că și în Moldova lucrurile se pot schimba. În turul doi al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu se va bucura și de votul susținătorilor altor partide, indiferent de care va fi chemarea partidelor respective.

Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, este un „experimentator cu limbajul și vocabularul politic”. El încearcă să utilizeze exerciții de expunere politică care nu sunt caracteristice niciunui alt politician și asta oferă o anumită legătură cu anumite categorii de populație. Vadim Pistrinciuc crede că Renato Usatîi va avea un scor destul de mare comparativ cu alte partide de dreapta.

Despre candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, Vadim Pistrinciuc crede că va avea un scor important, dar nu unul care să-i permite să apeleze la susținerea celor de pe dreapta în turul doi. Candidatul folosește foarte bine retorica conservatoare, însă ceea ce îi lipsește spațiului politic ca să-l propulseze pe candidat mai tare, este agenda axată pe un singur om. Este un partid care s-a născut din revoluție, din mișcări stradale și în opinia lui Vadim Pistrinciuc, problema partidului a fost că nu a reușit suficient de repede să se reinventeze după dispariția lui Vladimir Plahotniuc din publică.

Candidatul Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, merge pe ideea examinării foarte atente a funcției de președinte din punct de vedere al atribuțiilor. „Oamenii din aceste alegeri așteaptă leadership”, a adăugat Vadim Pistrinciuc.

Potrivit lui, candidații unioniști au un „bazin foarte larg de alegători”, dar nu se bucură de susținerea nici măcar a jumătate din acesta. Problema unioniștilor, crede Vadim Pistrinciuc, este că ei folosesc aceleași metode an de an, care nu întotdeauna dau efect, și au probleme de organizare.

Directorul Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, spune că, indiferent cine va fi președinte, acea persoană se va vedea obligat să lupte „cu status quo-ul care fură banul public și nu permite ca țara să fie administrată într-un mod eficient”. Oricine va fi președinte, va trebui să se confrunte „cu un perete mare în UE”, reprezentanții căruia vor întreba, dacă Moldova e capabilă de a impune măcar niște standarde minime de impunitate, justiție sau administrare publică, a spus el.

Dezbaterile publice: „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, sunt ediția a 154-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.