Datorită imunizărilor, de 22 de ani în Republica Moldova nu se înregistrează cazuri de poliomelită, iar în ultimii 10 ani nu a fost înregistrat niciun caz de difterie şi doar 3 cazuri de tetanos. Datele au fost prezentate de către UNICEF într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Săptămânii europene a imunizării, transmite IPN.
Reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Nune Mangasaryan, a declarat că programele de imunizări din prezent sunt cu mult mai bune comparativ cu cele de acum 20 de ani, iar acest lucru se datorează partenerilor de dezvoltare. Fiecare copil trebuie să aibă acces la programe de imunizare şi programe de sănătate, ca niciun copil să nu rămână nevaccinat. Aceasta a menţionat că deşi în Republica Moldova peste 90% din copiii cu vârsta de 1-2 ani sunt vaccinaţi, UNICEF îşi doreşte ca toţi copiii care pot fi vaccinaţi să beneficieze de acest drept pentru că astfel poate fi prevenită apariţia bolilor infecţioase.
Nune Mangasaryan a spus că, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a UNICEF, la nivel global peste un milion de copii mor din cauza bolilor infecţioase ca rezultat al nivelului de imunizări care este în scădere, iar organizaţiile mondiale care ajută Moldova în programele de imunizări nu-şi doresc ca această problemă să ajungă şi în Republica Moldova. În acest context, Nune Mangasaryan a menţionat că foarte importantă este informarea corectă a părinţilor despre modul şi necesităţile vaccinării, dar şi care sunt posibilele reacţii în perioada post-vaccinare.
Viceministrul sănătăţii, Svetlana Cotelea, a precizat că datorită programelor de imunizare au fost atinse succese semnificative în prevenirea a 12 boli transmisibile, care pot fi prevenite prin vaccinări. Astfel, morbiditatea prin tusea convulsivă a fost redusă de circa 80 de ori, iar cea cu hepatită virală B de 40 de ori. Cu toate acestea, succesul obţinut în prevenirea bolilor determină o percepţie falsă în rândul părinţilor că riscurile apariţiei unor boli infecţioase nu există, astfel, tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii.
Potrivit datelor obţinute în 2012 de către Ministerul Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, în mediul urban doar 8 din 10 copii erau vaccinaţi, în timp ce în mediul rural 9 din 10 copii erau vaccinaţi. Explicaţia viceministrului sănătăţii este că reforma de fortificare a asistenţei medicale primare a fost iniţiată în mediul rural şi acolo medicii de familie sunt pregătiţi în domeniul imunizărilor, ceea ce nu este valabil şi pentru mediul urban.
Reprezentantul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, Jarno Habicht, a spus că datele preliminare arată că datorită vaccinărilor împotriva bolilor infecţioase în perioada anilor 2013-2014 numărul copiilor spitalizaţi s-a redus cu 20%. În prezent Republica Moldova este susţinută financiar de Alianţa Globală pentru Vaccinuri, dar acest ajutor se va termina în 2018, iar Moldova va trebui să identifice soluţii pentru a asigura continuitatea procesului de imunizare.
În perioada 20-25 aprilie, la Centrul Naţional de Sănătate Publică vor fi organizate Zilele uşilor deschise. Populaţia poate să viziteze instituţia pentru a se asigura de calitatea şi siguranţa vaccinurilor.