logo

„Vaccinarea: plătită sau gratuită, voluntară sau obligatorie, cu sau fără alegere?”


https://www.ipn.md/ro/vaccinarea-platita-sau-gratuita-voluntara-sau-obligatorie-cu-sau-fara-alegere-8004_1080235.html

Vaccinarea trebuie să fie voluntară. Fiecare trebuie să decidă independent să se vaccineze sau nu. Noi, societatea, nu putem decât ajuta o persoană să ia decizia corectă, oferindu-i instrumentele potrivite. Acest lucru se poate face în două moduri: prin prezentarea informațiilor corecte și fiabile și prin blocarea fluxului de informații incorecte. Opinia a fost exprimată de participanții la dezbaterea publică dezbaterea publică „Vaccinarea: plătită sau gratuită, voluntară sau obligatorie, cu sau fără alegere?”, organizată de Agenția de presă IPN. În ceea ce privește selectarea tipului de vaccin, opiniile experților au fost diferite pe partea ce ține de asigurarea, la modul practic, a dreptului de a alege. În condiții normale, dreptul de a alege trebuie respectat. În caz de urgență, uneori dreptul de a alege nu poate fi oferit. Transparența achizițiilor publice și toate procesele legate de livrarea vaccinurilor va contribui la atenuarea consecințelor faptului de a nu avea de ales.
 

Potrivit experților, vaccinul trebuie să fie gratuit pentru fiecare persoană, indiferent de vârstă și nivelul de venit. Statul are obligația de a asigura acest lucru. Sursele de acoperire a cheltuielilor pentru vaccin pot varia. Vaccinul poate fi acordat drept ajutor umanitar, poate fi achiziționat de stat, achiziționat de sectorul privat și oferit gratuit cetățenilor. Astăzi, pașapoartele de vaccinare sunt încă la nivel de idee, dar în curând acest lucru ar putea fi o condiție obligatorie pentru părăsirea țării.

 

„Informarea insuficientă a cetățenilor despre vaccinare: ce beneficii oferă, care sunt argumente pro sau contra. De la începutul pandemiei, au existat mulți experți care au vorbit despre tot și totodată despre nimic. Conștientizarea vaccinării este o sarcină a întregii societăți. Aceasta este o problemă complexă. Vaccinarea trebuie să fie voluntară. Toată lumea ar trebui să înțeleagă că persoana este responsabilă pentru consecințele care pot surveni. Există o conștientizare foarte scăzută a vaccinurilor. Când spunem voluntar – este în primul rând o responsabilitate”, a declarat deputatul Vladimir Odnostalko, din partea Partidului Socialiștilor, vicepreședinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

 

Pe lângă problema conștientizării, lipsa eticii vaccinării și a politicilor statului în acest domeniu au fost menționate de Liviu Vovc, deputat al Platformei Da, secretar al Comisiei protecție socială, sănătate și familie. În ceea ce privește sondajele, deputatul Liviu Vovc  a declarat că sunt un instrument pentru „fotografierea” situației. Din moment ce nu am avut suficientă conștientizare despre vaccinuri, acest studiu poate fi dezastruos. Expertul a sugerat utilizarea experienței țărilor vecine (România) în organizarea vaccinării. În special, platformele de preînregistrare pot contribui la planificarea achiziției și livrării vaccinurilor. „Vaccinarea trebuie efectuată prin convingere, nu prin constrângere!”, a mai spus deputatul Liviu Vovc. Ca metodele de convingere pot fi prelegeri, diverse publicații.
 

„Informațiile privind vaccinarea ar trebui să fie disponibile într-un conținut accesibil și într-o limbă accesibilă”, a declarat Anna Racu, expertă în drepturile omului. În opinia sa, este necesar să se introducă responsabilitatea pentru distribuirea falsurilor privind vaccinarea, deoarece această problemă afectează siguranța statului. Expertul consideră, de asemenea, că există multe grupuri de populație, inclusiv instituții închise, cu acces foarte limitat atât la asistență medicală, cât și la vaccinare.

„Reieșind din  situația în care suntem practic în război cu un inamic invizibil, metodele standarde de luptă în acest război sunt testarea, tratamentul și vaccinarea. Vaccinarea trebuie să fie gratuită pentru întreaga populație”, a remarcat deputata neafiliată Ruxanda Glavan, membră a Comisiei protecție socială, sănătate și familie și fost ministru al sănătății. „Eficacitatea procesului de vaccinare depinde de durata tuturor etapelor. E necesar să facem cât mai mult posibil și cât mai repede posibil pentru a avansa în acest proces. Două elemente sunt importante: furnizarea gratuită de vaccinuri și acoperirea universală a populației”, a adăugat parlamentara.  

În concluzie, experții au menționat că orice om are dreptul de a refuza administrarea vaccinului. Dar trebuie să conștientizeze că își asumă o mulțime de responsabilități. Scopul nostru comun este de a informa oamenii în mod corect, astfel încât aceștia să poată lua cele mai bune decizii pentru ei înșiși și pentru cei dragi.

Dezbaterea publică „Vaccinarea: plătită sau gratuită, voluntară sau obligatorie, cu sau fără alegere?” este ediția a 176-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Siedel”.