logo

Va rog sa mă alegeți deputat din partea Diasporei de Est pentru că...”. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/va-rog-sa-ma-alegeti-deputat-din-partea-diasporei-de-7978_1047040.html

Republica Moldova este astăzi un stat care se confruntă cu un șir de probleme din cauza căror cetățenii pleacă masiv peste hotare, pentru că nu mai sunt mulțumiți de viața de aici. De această părere sunt candidații din circumscripția uninominală nr. 49 sau reprezentanții lor, care menționează că anume ei sunt cei care pot schimba lucrurile spre bine pentru cetățenii rămași acasă, dar și pentru ca cei plecați. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat din partea Diasporei de Est pentru că...”, ediția a 105-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

„De ce Dorin Frăsîneanu deputat? Pentru că noi, toți cetățenii Republicii Moldova ne dorim politicieni noi. În al doilea rând, știm că domnul Frăsîneanu are o pregătire intelectuală extrem și extrem de bună, căpătată atât în universitățile din Vest, cât și în Est”, a declarat Vladimir Bolea, reprezentantul lui Dorin Frăsîneanu, candidat pe circumscripția uninominală nr. 49 din partea Blocului Electoral ACUM, Platforma PAS și DA. Potrivit lui, chiar dacă este o persoană foarte tânără, candidatul are un background profesional cumulat, științe plus practică. „Este un candidat extraordinar de bun pentru viitorul Parlament al Republicii Moldova”, a mai spus Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea a menționat că, după 27 de ani, Republica Moldova a devenit cel mai sărac și cel mai corupt stat din Uniunea Europeană. „Zilnic din Republica Moldova emigrează 106 persoane. Ritmul de depopulare a Republicii Moldova poate fi comparat cu țări ca Siria și Yemen, în care la etapa actuală au loc războaie civile. Avem al treilea val de emigrație, care se datorează așa-numitei deznădejde și disperare a populației că în Republica Moldova se pot schimba lucrurile în bine. Blocul ACUM vine cu un grup de oameni foarte bine pregătiți, foarte bine instruiți, foarte bine școliți și implicați în toate procesele de dezvoltare a Republicii Moldova pentru a elibera justiția. Justiția trebuie să fie independentă și trebuie să servească poporul, pentru a depolitiza toate instituțiile statului, la fel, ele toate trebuie să servească poporul. Și funcțiile în stat trebuie ocupate în baza meritocrației și a aptitudinilor profesionale, dar nu cumetrism, nu relații de partid etc. Trebuie să eliberăm economia din subjugarea administrativă”, a opiniat Vladimir Bolea.

Potrivit lui, doar depășind aceste probleme de bază, Republica Moldova poate deveni un stat atractiv în care cetățenii moldoveni să-și dorească să rămână și să trăiască aici, iar cei plecați să se întoarcă. „Votăm Blocul ACUM! Votăm Dorin Frăsîneanu pentru circumscripția uninominală Europa de Est!”, a mai spus Vladimir Bolea.

Dumitru Pogorea, candidat independent pe circumscripția uninominală nr. 49, afirmă că mulți ani în urmă a fost adept al Partidului Forțelor Democratice, dar în 2001 a fost nevoit să plece din țară, mai exact în Federația Rusă, în Novosibirsk. În toată această perioada, din bani proprii, a făcut lucruri importante, în opinia sa, inclusiv a edificat o răstignire, a produs câteva filme, a editat o carte despre deportați etc. Astfel, a hotărât, împreună cu familia sa, să candideze la funcția de deputat în Parlament. Și candidatura sa a fost aprobată în septembrie 2018 în cadrul unui congres extraordinar al Uniunii interregionale a Asociațiilor de moldoveni din Federația Rusă „Baștina”, al cărei fondator este.

Candidatul independent afirmă că de 18 ani este plecat în Federația Rusă și a început totul de la zero – a lansat o întreprindere în domeniul producerii și una în domeniul construcției. De asemenea, prezidează Centrul Național Cultural „Luceafărul” din Novosibirsk, Rusia. „Nu a fost atât de ușor să mă implic în politică, deoarece cândva mi-am dat cuvântul să nu mă mai ocup de această chestiune, dar și eu și soția spunem întotdeauna: dacă nu noi, atunci cine? Și am fost nevoit să mă implic în această campanie electorală din mai multe puncte de vedere”, susține Dumitru Pogorea.

Candidatul spune că de fiecare dată când revine în Republica Moldova, i se umple inima de durere și de rușine. Și de aceasta a decis să candideze. „Rog toți cetățenii să mă susțină pentru a schimba lucrurile în bine în Republica Moldova, începând de la învățământ și terminând cu organele de forță și cele judiciare” a mai menționat Dumitru Pogorea.

Nicolae Pascaru, reprezentantul lui Gheorghii Para, candidat pe circumscripția uninominală nr. 49 din partea Partidului Socialiștilor, a declarat că PSRM a mers în această campanie electorală cu echipă foarte bine pregătită, din care fac parte oameni competenți. Potrivit lui, anume socialiștii au schimbat istoria în anul 2008, pe când lidera PSRM Zinaida Greceanîi deținea funcția de prim-ministru, iar președintele Igor Dodon era ministru al economiei. Potrivit lui, în acea perioadă s-a înregistrat o cifră record de investiții – 711 milioane de dolari și au crescut și alți indici economici. În opinia sa, asupra acestor lucruri trebuie de meditat, deoarece „din 2009 încoace în țară este doar distrugere a tot ce reprezintă interes național”.

În opinia lui Nicolae Pascaru, candidatul PSRM, înaintat pe această circumscripție Gheorghii Para, este un foarte bun manager, un profesionist, precum și docent la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg. Potrivit lui, în Rusia sunt peste 800 de mii de cetățeni moldoveni și Gheorghii Para a ajutat foarte mulți concetățeni să se integreze în societatea rusească, să-și găsească un loc de muncă. Ba mai mult, a soluționat foarte multe probleme fiind președinte al diasporei moldovenești în Sankt Petersburg și a organizat sute de evenimente acolo. Nicolae Pascaru s-a arătat convins că acest candidat va reprezenta formațiunea cu succes și va câștiga în această circumscripție.

Nicolae Pascaru afirmă că atât candidatul Gheorghii Para, cât și întreaga echipă a Partidului Socialiștilor, va face tot posibilul și imposibilul pentru a schimba viața moldovenilor din Republica Moldova și pentru a face statul atractiv pentru cetățenii plecați peste hotare. „Este important să alegem Partidul Socialiștilor și anume membrii acestui partid, pentru că eu cred că acesta este salvarea, acesta este viitorul țării, o guvernare demnă și o guvernare cinstită, care va salva Republica Moldova”, a mai spus Nicolae Pascaru.

„Noi am ajuns într-o situație că lumea emigrează și nu că emigrează, dar se refugiază din Republica Moldova, de parcă aici ar fi un război, cum este în Siria. Este o situație tragică și dacă nu mai schimbăm niște lucruri, în următorii patru ani aici rămân practic doar pensionarii. Din păcate, pentru că suntem o țară frumoasă, o țară cu oameni buni cu suflet mare. Avem bogății interne ale țării – aceste pământuri, doar trebuie să muncim. Sunt niște lucruri care trebuie schimbate – elementar trebuie ridicate pensiile, salariile”, afirmă Nicolae Pascaru. În opinia sa, politica externă trebuie bine chibzuită și Republica Moldova trebuie să aibă relații bune cu toate statele – Ucraina, România, Uniunea Europeană, SUA și neapărat un parteneriat strategic cu Federația Rusă.

Valerii Klimenco, candidat pe circumscripția uninominală nr. 49 din partea Partidului Politic „Șor”, este convins că alegătorii vot vota pentru candidatul Partidului pe care îl reprezintă. Și aceasta pentru că, spune concurentul electoral, el posedă experiență de 12 ani în calitate de „deputat în Consiliul municipal Chișinău”. „Și chiar dacă acesta nu este Parlament, oricum reprezintă legislativul capitalei țării, iar mecanismul de funcționare în CMC e similar cu cel din Parlament”. În opinia sa, aceste cunoștințe joacă un rol important în ulterioara activitate în Parlament.

„Eu merg în alegerile parlamentare pe listele Partidului Politic Șor. Și aici nu vorbesc cu fraze generaliste cu care operează partidele deja de 30 de ani, precum că noi vom face aceea sau alta. Noi venim cu un program concret de activități, care a fost elaborat și implementat la nivelul orașului Orhei și această experiență este cunoscută în toată țara. Astăzi toți, de la Vulcănești până la Lipcani, admiră faptul că în trei ani și jumătate, orașul Orhei a devenit o localitate cu o dezvoltare economică dinamică. La fel, cum sunt soluționate problemele legate de infrastructură, problemele sociale, din educație – tot ceea ce în alte localități sau în general, în toată țara, sunt neglijate”, a spus Valerii Klimenco, menționând că nivelul de viață în Orhei a fost schimbat radical și această experiență urmează să fie extinsă în toată țara.

Candidatul a declarat că „Partidul Politic Șor nu este pentru Vest sau pentru Est, ci este „pentru Moldova”. „Noi trebuie să ne gândim la țară. Noi trebuie să soluționăm problemele din țara noastră. Nimeni nu le v-a soluționa în locul nostru – nici Bruxelles, nici Washington, nici Moscova – doar noi împreună putem face acest lucru. Aceasta este poziția noastră de principiu și noi am demonstrat în ultimii trei ani și jumătate că acest lucru este posibil. Noi am elaborat modelul Moldovei moderne, care în prezent este implementat doar la nivelul orașului Orhei, unde astăzi locuiesc oameni mulțumiți de viața lor. Ne dorim ca acest model să funcționeze în toată țara și acest lucru este posibil doar dacă noi vom veni în Parlament”, a mai spus Valerii Klimenco.

Agenția IPN a înaintat invitații tuturor celor șapte candidați înregistrați pe această circumscripție, dar reprezentanții concurenților Ina Sîrbu din partea Partidului Democrat din Moldova, Nicolae Țîpovici din partea Partidului Politic „Partidul Nostru” și candidatului independent Igor Ticuș au informat că aceștia nu pot participa și nici delega reprezentanți, în principal, din cauza că se află în circumscripție cu activități electorale.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat din partea Diasporei de Est pentru că...” face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.