Va fi semnat un nou acord cu privire la transportarea deşeurilor nucleare evitând teritoriul Republicii Moldova
https://www.ipn.md/ro/va-fi-semnat-un-nou-acord-cu-privire-la-transportarea-7969_958386.html
Ucraina, Rusia şi Bulgaria vor semna un nou acord cu privire la transportarea şi tranzitul deşeurilor nucleare de la centrala Kozlodui din Bulgaria spre Federaţia Rusă, şi vice-versa după prelucrarea combustibilului nuclear, de data aceasta, însă, evitând teritoriul Republicii Moldova, transmite agenţia Itar-Tass, citată de Info-Prim Neo.
Potrivit şefului Comitetului de stat pentru reglementare nucleare din Ucraina, Olena Mikolaiciuk, documentul va stabili ruta finală fără a include R. Moldova pe harta transportului. Odată cu încheierea noului acord, care a fost deja definitivat şi coordonat cu părţile participante, vechiul document, care a fost semnat acum 10 ani, va fi anulat. Noul acord va fi în vigoare timp de alţi 10 ani.
Decizia de a evita teritoriul moldovenesc a fost luată în legătură cu tensionarea şi mai mult a relaţiilor dintre Guvernul de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol, după ce authorităţile de la Kiev au decis să introducă noul regim vamal al hotarul moldo-ucrainean, a precizat Mikolaiciuk.
În anul 1999, Guvernul Republicii Moldova, în urma discuţiilor cu Guvernele Bulgariei, Federaţiei Ruse şi Ucrainei şi-a dat acordul pentru tranzitarea deşeurilor radioactive de la centrala atomo-electrică de la Kozlodui prin teritoriul Moldovei.
Aceasta hotărâre a fost în contradicţie cu Art. 77 din Legea privind protecţia mediului înconjurător din 16 iunie 1993, care a stabilit că “Republica Moldova nu va admite pe teritoriul ei construirea de centrale atomice, amplasarea si tranzitul deşeurilor nucleare de orice fel”. Parlamentul refuzase atunci să ratifice acordul, dar la insistenţa cabinetului de miniştri, adoptase o decizie prin care a permis, cu titlul de excepţie, transportarea unei singure garnituri cu combustibil utilizat din Bulgaria spre Rusia. Sofia a achitat, în schimb, potrivit diferitor surse între 50 000 şi 70 000 USD.
Deşeurile nucleare tranzitează din Bulgaria spre Rusia prin Moldova încă de pe timpul Uniunii Sovietice. După victoria Partidului Comuniştilor la alegeri în 2001, noul Parlament a ratificat acordul cu Bulgaria, Rusia şi Ucraina, care prevede tranzitarea deşeurilor nucleare prin Moldova timp de 15 ani şi posibilitatea prelungirii automate a acestui termen.
Autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat, deocamdată, la decizia luată de Kiev, Sofia şi Moscova de a modifica ruta de transportare a deşeurilor nucleare din Bulgaria spre Rusia.
Centrala atomo-electrică de la Kozlodui a fost construită de specialişti ruşi în anii 60 şi este mai veche chiar cea de la Cernobîl. Uniunea Europeană a condiţionat aderarea Bulgariei prin închiderea, până în 2005, a acestei centrale.