logo

UTM își propune să atragă studenți din India


https://www.ipn.md/ro/utm-isi-propune-sa-atraga-studenti-din-india-7967_1103939.html

Universitatea Tehnică din Moldova își propune să atragă studenți din India, și anume la două specialități – inginerie sowtware și medicină veterinară. Astăzi, UTM, Ministerul Educației și Cercetării și Fondul Western NIS Enterprise au semnat un Memorandum de înțelegere cu privire la internaționalizarea învățământului superior din Republica Moldova, transmite IPN.

Ministrul educației, Dan Perciun, a declarat că semnarea acestui memorandum reprezintă o primă rândunică. Este vorba despre aproape 200 de mii de dolari puși la dispoziția UTM pentru a reuși să atragă cât mai mulți studenți, în special din India, la două specialități – IT și medicină veterinară.

„Urmează cu toții să facem un efort pentru ca să reușim să-i aducem în Republica Moldova, să pregătim profesorii, să avem aceste specialități în limba engleză. Este startul acestui efort de internaționalizare, care va continua în următorii ani. Următorul pas pentru noi va fi un proiect mai mare, deja de un milion de dolari cu suportul Băncii Mondiale pentru patru universități. Suntem siguri că în 2025 vom reuși să mobilizăm resurse adiționale pentru a valorifica acest prim proiect pilot, pentru care suntem foarte recunoscători”, a precizat ministrul.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a menționat că astăzi învățământul superior din Republica Moldova este la standarde înalte, recunoscute de mai multe țări. Astfel este logică orientarea și la alte piețe de unde pot veni studenți. „UTM într-adevăr și-a fixat drept obiectiv să-și crească numărul de studenți internaționali. Am văzut deja în ultimii doi ani o creștere destul de bună, dar oricum vorbim despre cifre relativ mici. Am zis că este un lucru foarte important să atingem totuși niște cifre mult mai frumoase. Avem acest potențial. Este foarte mult de făcut”, a notat rectorul.

Potrivit lui, în cadrul acestui proiect urmează să fie întreprinse mai multe măsuri și în primul rând – asigurarea acreditării internaționale a programelor de studii. „Vrem să ne orientăm către piața din India și în acest sens trebuie să ne asigurăm că este la cel mai înalt nivel calitatea programelor de studii, resursa umană este pregătită să facă față, infrastructura universitară să fie adusă la un nivel care să satisfacă standardele esențiale. Astfel încât să servim drept exemplu și să împărtășim experiența noastră și cu celelalte universități din Republica Moldova în cadrul mai multor proiecte de internaționalizare”, a mai spus Viorel Bostan.