Utilizarea produselor de tutun încălzit și a țigărilor electronice este în creștere, în special în rândul tinerilor, pe fondul unei promovări agresive a acestor produse, mai ales în spațiul online. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că țigările electronice sunt produsul din tutun cel mai frecvent folosit de către adolescenți. Țigările electronice sunt agresiv promovate printr-un design atrăgător, diversitatea aromelor pe care le conțin, cât și prin recrutarea influencerilor în calitate de ambasadori ai brandurilor și medicilor plătiți care sugerează că țigareta electronică nu este atât de nocivă ca țigara obișnuită. Aceasta se întâmplă în timp ce Organizația Mondială a Sănătății consideră că toate formele de consum de tutun sunt nocive. Subiectul a fost abordat la o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale fără Tutun 2024, transmite IPN.
Ministra sănătății a comunicat că în ultimul timp industria tutunului s-a făcut foarte prezentă în mediul online și are ca țintă copiii și tinerii. Marea majoritate a fumătorilor inițiază consumul în timpul adolescenței, astfel industria tutunului în mod deliberat își îndreaptă atenția anume pe aceste categorii de vârstă și face atractive toate produsele pentru tineri. Industria face investiții uriașe în inovații tehnologice și tactici manipulative pentru a atrage aceste grupuri vulnerabile de populație. „În ultimii ani, marea noastră îngrijorare este determinată de creșterea folosirii produselor de tutun încălzit și a țigărilor electronice printre adolescenți. Deja în 2019, conform datelor unui studiu realizat în Moldova, peste 16% din tineri cu vârsta de 13-15 ani foloseau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit. Conform aceluiași studiu, 13% dintre adolescenți foloseau țigările electroniceˮ, a spus Ala Nemerenco.
Potrivit ministrei, consumul de tutun este factorul de risc pentru sănătate care este posibil de evitat fără resurse financiare, doar prin voință și prin susținere din partea celor apropiați, a sistemului de sănătate. În 2023, a fost aprobată de către Parlament interdicția de plasare pe piață a produselor de tutun încălzit și a țigărilor electronice cu arome începând cu 2026. Acum se află în proces de avizare modificarea legislației cu privire la controlul tutunului, care se referă cel mai mult la tineri și adolescenți, la modalitate de comercializare, utilizare a aromelor, comercializarea numărului de țigări.
Secretara de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Valentina Olaru, a menționat că ministerul va întreprinde măsuri de informare pentru elevi în taberele de vară, întrucât vacanța este o perioadă când copiii sunt mai puțin supravegheați de către profesori și părinți și sunt mai predispuși să facă lucruri negândite. Va fi organizată și informarea părinților, îndeosebi a celor care fumează.
„OMS susține următorul lucru: e nevoie de spații, inclusiv spații publice, care să fie 100% libere de tutun, să nu existe țigări electronice cu diferite gusturi și să nu existe promovarea acestora. De asemenea, taxele și impozitele pe aceste produse trebuie să fie mai mari și trebuie să sporim nivelul de conștientizare a publiculuiˮ, a opinat reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic.
La 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi marchează Ziua Mondială fără Tutun pentru a aborda consecințele pe care le are tutunul și produsele care conțin nicotină asupra sănătății populației și de a susține politici eficiente de reducere a riscurilor condiționate de tutun, a îndemna oamenii să-și revendice dreptul la sănătate și la o viață fără tutun pentru generațiile viitoare.