Utilajele de deszăpezire procurate de autorităţile locale la un preţ de peste 2 milioane euro s-au înecat în zăpadă
https://www.ipn.md/ro/utilajele-de-deszapezire-procurate-de-autoritatile-locale-la-un-pret-7967_963738.html
Procurarea celor 20 de unităţi de tehnică de deszăpezire contra sumei de 2,33 mil. euro (circa 40 mil. lei), tranzacţionată de Guvern şi ex-primarul interimar al capitalei, Vasile Ursu, poate fi numită „afacerea secolului”, susţine consilierul municipal, Oleg Cernei. Asta deoarece chiar şi puţina zăpadă căzută iarna aceasta a făcut ca utilajele să se împotmolească şi să rateze sarcina pusă în faţa lor – de curăţa trotuarele din Chişinău.
Cele trei valuri de ninsoare produsă în iarna curentă au demonstrat incapacitatea celor 20 de unităţi de deszăpezire, dotate cu utilaj electronic performant, de a face faţă condiţiilor climaterice din R. Moldova După un ciclu de ninsoare cu ulterioara topire s-a format o pojghiţă de gheaţă, acoperită în dimineaţa curentă cu alt strat de zăpadă. În aceste condiţii, spune Cernei, maşinile „s-au înecat” la scurt timp după ce au ieşit la lucru, astfel că gestionarii acestora se văd nevoiţi să le doteze cu lanţuri de protecţie.
Potrivit lui Cernei, procedura de achiziţie a “tehnicii performante” a început la 4 septembrie 2006 prin anunţarea unei licitaţii publice. Cinci firme - “Moldavian Auto Center”, “Autoprim-Service”, “Autoforţa”, “Dicon” şi “Magic V.S.” - şi-au prezentat ofertele, învingător devenind “Magic V.S.”. La 12 octombrie, între Primăria Chişinău şi firma respectivă a fost încheiat contractul privind achiziţionarea a 20 de unităţi de tehnică de deszăpezire şi salubrizare “Haca City Master”, contra sumei de 116 mii 640 euro unitatea. Cei circa 40 de mil. lei au fost alocaţi din bugetul statului.
Cernei susţine că CMC nu a fost informat despre anunţarea licitaţiei, nici despre rezultatele concursului şi procedura de încheiere a contractului, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a legislaţiei în vigoare. Mai mult, procedura de procurare a tehnicii străine prevede testarea obligatorie a acesteia în condiţiile Chişinăului în perioada anului în care acestea urmează să activeze, ceea ce nu a fost făcut. Totodată, nu este cunoscut preţul de vânzare al unei unităţi stabilit de firma producătoare, precum şi beneficiul firmei “Magic V.S.” şi nu numai al acesteia, spune Cernei.
Consilierul municipal susţine că după ce maşinile achiziţionate s-au compromis în puţina zăpadă căzută în anul curent, s-a iscat o altă problemă – nu are cine întreţine aceste utilaje sofisticate. Direcţia locativ-comunală şi amenajare (DLCA) a solicitat încă 14 mil. lei pentru întreţinerea lor, inclusiv prin crearea unei Direcţii tehnice.
[„Maşinile lunecă pe zăpadă, în loc să o cureţe”]
Cernei califică această achiziţie drept un caz cras de deturnare de fonduri şi crede că organele abilitate, Curtea de Conturi, Centrul Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei sunt obligate să se autosesizeze şi să verifice această “afacere a secolului”. Sursa citată spune că, în condiţiile în care există dosarul celor 40 de ambulanţe, procurate cu 7 mii de euro unitatea, nu pot rămâne în afara atenţiei justiţiei cei care au procurat nişte utilaje inutile, la preţul de peste 110 mii de euro unitatea.
Solicitat de Info-Prim Neo, şeful DLCA, Mihai Solcan, a declarat că Direcţia a înaintat o pretenţie firmei “Magic V.S.” pe motiv că aceasta nu-şi onorează obligaţia de a deservi, timp de 12 luni, utilajele. Totodată, acestea sunt dotate cu cauciucuri de vară, iarna lunecând pur şi simplu pe zăpadă, în special pe drumurile cu gropi, a spus Solcan. El susţine că, în cazul în care firma va ignora pretenţia, va fi acţionată în judecată. Totodată, Solcan consideră că utilajele sunt binevenite şi, pentru a avea un oraş curat, este nevoie de cel puţin 60 de asemenea unităţi.
La 2 ianuarie curent, în prezenţa preşedintelui Vladimir Voronin, premierului Vasile Tarlev, precum şi a unor miniştri, cele 20 de unităţi de tehnică de deszăpezire şi salubrizare, asamblate de Compania germană SHMIT, au fost demonstrate în Piaţa Marii Adunări Naţionale, curată la acea vreme. Din întâmplare, chiar a doua zi a nins, astfel că maşinile au ratat adevărata testare.
Miercuri dimineaţa, după o nouă ninsoare, majoritatea trotuarelor din capitală au fost curăţate, în mod tradiţional, de tractoare cu perie (foto alăturată).