logo

Utilaj performant pentru Unitatea de terapie intensivă a Institutului de Cardiologie


https://www.ipn.md/ro/utilaj-performant-pentru-unitatea-de-terapie-intensiva-a-institutului-de-7967_1048322.html

Peste 1000 de pacienți au trecut prin Unitatea de terapie intensivă a Institutului de Cardiologie, dotată, acum un an, cu utilaj performant în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, susținut de Guvernul Japoniei. Ambasadorul Japoniei, Masanobu Yoshii, a participat, astăzi, la o prezentare oficială a echipamentului, transmite IPN.

Valoarea grantului oferit de către Guvernul Japoniei este 82 de mii de dolari, bani folosiți pentru procurarea de monitoare pentru monitorizarea funcțiilor vitale, pompe de infuzie, paturi multifuncționale, un monitor central și un ecocardiograf portabil. Excelența Sa, Masanobu Yoshii, a remarcat că este esențial ca cetățenii să fie asigurați cu servicii publice de înaltă calitate, în special în sectorul educației și ocrotirii sănătății. „Îmbunătățirea echipamentelor medicale este un proces costisitor, dar știm că nimic nu este mai scump decât sănătatea”, a spus Masanobu Yoshii.

Potrivit lui Aurel Grosu, șeful Clinicii Cardiologie de urgență, a Institutului de Cardiologie, utilajul contribuie la creșterea performanțelor medicale și calității actului medical. Potrivit medicului, cele 12 paturi multifuncționale achiziționate corespund cerințelor de îngrijire a unui bolnav cardiovascular. Aurel Grosu a mai spus că electrocardiograful mobil, care l-a înlocuit pe cel învechit și nefuncționabil, permite examinarea bolnavului chiar în primele ore de la momentul spitalizării, pentru o diagnosticare corectă și selectarea tratamentului necesar.

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a menționat echipamentele sunt de cea mai bună calitate – „calitate japoneză care este adusă în spitalele din Republica Moldova”. „Suportul oferit Institutului Cardiologic este esențial pentru oameni și instituție”, a declarat oficialul.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2019, 58 de proiecte în domeniile sănătății publice și educației școlare și preșcolare au primit finanțare nerambursabilă. Dintre acestea, 80% – în sănătate.