logo

USAID lansează un program de granturi destinat exportatorilor de vinuri


https://www.ipn.md/ro/usaid-lanseaza-un-program-de-granturi-destinat-exportatorilor-de-7966_1098354.html

Un Program de granturi pentru promovarea exportului vinului Moldovei va oferi un buget total de 13 milioane de lei pentru exportatorii de vinuri din Moldova ca să-și diversifice piețele de export. Exportatorii pot accesa granturi de până la un milion de lei per companie, în funcție de categoria afacerii. Programul este parte proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, transmite IPN.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a remarcat că vinurile din Republica Moldova au cunoscut o veritabilă revoluție în ultimii ani, trecând de la vinuri exportate în vrac la vinuri de calitate, dezvoltând Indicații Geografice Protejate. Vinurile autohtone îmbuteliate reprezintă 43% din volumul total și generează două treimi (70%) din veniturile totale ale exportului de vinuri din Republica Moldova. Totuși, mulți producători și exportatori de vin întâmpină dificultăți în accesarea noilor piețe de export, inclusiv din cauza bugetelor limitate pentru activități de marketing. „Acum este momentul să învățăm să vindem cât mai avantajos vinurile noastre și să facem vinul Moldovei cunoscut pe cât mai multe piețe internaționale. Cu sprijinul programului de granturi pentru promovarea exportului oferit de USAID, ne dorim să avansăm pe drumul ce îl are vinul Moldovei, pentru a genera noi investiții în afacerile din mediul rural, a crea surse de venit pentru populația Moldovei și o notorietate globală pentru vinul Moldovei”, a declarat ministrul.

Șeful adjunct al misiunii USAID, John Riordan, a declarat că USAID își menține hotărârea fermă de a sprijini sectorul vitivinicol din Moldova. Prin suma de 13 milioane de lei oferită în cadrul noului program de granturi se propune stimularea dezvoltării industriei, deblocarea întregului său potențial și poziționarea vinurilor moldovenești ca produse recunoscute la nivel mondial. „Scopul este de a crește vânzările de vinuri de calitate pe piețele netradiționale, prin sprijinirea activităților de marketing și promovare ale exportatorilor de vinuri și construirea unei imagini pozitive a vinului Moldovei”, a spus John Riordan.

În cadrul programului se va da prioritate activităților îndreptate spre promovarea categoriei de vin premium, cu caracteristici unice și distincte, în special din soiuri autohtone sau de selecție locală. Se estimează cam aproximativ 20 de companii din domeniul vinicol să beneficieze de sprijin financiar nerambursabil prin intermediul acestui program. Termenul de încheiere a programului de granturi este 30 noiembrie anul curent, cu perioade de depunere a cererilor de grant la: 31 iulie, 29 septembrie și, respectiv, 30 noiembrie.