logo

Următoarele 18 luni – esențiale în inversarea impacturilor negative ale pandemiei, ONU


https://www.ipn.md/ro/urmatoarele-18-luni-esentiale-in-inversarea-impacturilor-negative-ale-7967_1082949.html

Următoarele 18 luni sunt considerate esențiale pentru eforturile globale de inversare a impacturilor negative ale pandemiei și de stimulare a acțiunilor întru realizarea obiectivelor cheie. Or, deciziile și acțiunile care vor fi întreprinse în această perioadă  vor determina dacă planurile de redresare după pandemie vor plasa lumea pe calea realizării obiectivelor convenite la nivel global, care vizează stimularea creșterii economice și a bunăstării sociale, protejând în același timp mediul. Potrivit Raportului privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2021, lansat de Organizația Națiunilor Unite, mai multe țări și comunități recunosc necesitatea de a consolida eforturile de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în lumina daunei aduse oamenilor din întreaga lume de pandemia COVID-19, transmite IPN.

Potrivit raportului, care urmărește eforturile globale de realizare a ODD-urilor, COVID-19 a provocat o perturbare majoră a vieții și a mijloacelor de trai ale oamenilor. În timp ce progresele înregistrate în realizarea ODD-urilor au fost lente chiar și până la declanșarea pandemiei, încă 119-124 de milioane de persoane au fost împinse înapoi în sărăcie în 2020. Echivalentul a 255 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă au fost pierdute, iar numărul persoanelor care suferă de foame, care și așa era în creștere înainte de pandemie, a crescut cu 83-132 de milioane.

Pandemia a expus și intensificat inegalitățile în țară și între țări. La situația din 17 iunie 2021, au fost administrate aproximativ 68 de vaccinuri pentru fiecare 100 de persoane din Europa și America de Nord, comparativ cu mai puțin de două în Africa Sub-sahariană. Până la 10 milioane de fete vor fi expuse riscului de căsătorie a minorilor ca urmare a pandemiei în următorul deceniu. Prăbușirea turismului internațional afectează în mod disproporționat statele mici insulare în curs de dezvoltare.

Totodată, fluxurile globale de investiții străine directe au scăzut cu 40% în 2020 față de 2019. Pandemia a adus provocări financiare imense, în special pentru țările în curs de dezvoltare – cu o creștere semnificativă a datoriei.

Agenda 2030, adoptată de toate Statele Membre ale Organizației Națiunilor Unite în 2015, oferă un plan comun pentru pace și prosperitate pentru oameni și planetă, acum și în viitor. În centrul său se află cele 17 Obiective, de a îmbunătăți sănătatea și educația, de a reduce inegalitatea și de a stimula creșterea economică – toate acestea în timp ce abordăm schimbările climatice și lucrăm pentru a conserva oceanele și pădurile.

Potrivit raportului, pentru a readuce ODD-urile din nou pe calea cea dreaptă, guvernele, orașele, întreprinderile și industriile trebui să utilizeze recuperarea pentru a adopta căi de dezvoltare cu emisii reduse de carbon, reziliente și favorabile incluziunii care vor reduce emisiile de dioxid de carbon, vor conserva resursele naturale, crea locuri de muncă mai bune, promova egalitatea de gen și combate inegalitățile în creștere.

Liu Zhenmin, subsecretar general al Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU, spune că este un moment critic pentru istoria omenirii. Deciziile și acțiunile luate astăzi vor avea consecințe importante pentru generațiile viitoare. „Lecțiile învățate din pandemie ne vor ajuta să facem față provocărilor actuale și viitoare. Să profităm împreună de acest moment pentru a face din acesta un deceniu de acțiune, transformare și restaurare cu scopul de a realiza ODD-urile și a avansa în baza Acordului de la Paris privind schimbările climatice”, spune subsecretarul, citat într-un comunicat de presă.

Eforturile de confruntare a pandemiei au arătat, de asemenea, o reziliență comunitară imensă, o acțiune decisivă din partea guvernelor, o expansiune rapidă a protecției sociale, o accelerare a transformării digitale; și o colaborare unică pentru a dezvolta vaccinuri de salvare a vieții și tratamente într-un timp record. Potrivit raportului, acestea sunt platforme solide pe care trebuie de bazat pentru a accelera progresul aferent ODD-urilor.