logo

Urmărire penală în cazul denunțurilor false cu bombă


https://www.ipn.md/ro/urmarire-penala-in-cazul-denunturilor-false-cu-bomba-7967_1090900.html

Oamenii legii au pornit urmărirea penală în cazul denunțurilor false privind atentatele teroriste cu bombă din ziua de marți. Totodată, procurorii anunță că au trimis în judecată dosarul penal cu privire la alertele false cu bombă din ianuarie anunțate în sudul țării, transmite IPN.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale menționează că denunțurile au fost trimise de pe o adresă electronică pe mai multe mail-uri guvernamentale. Este vorba despre mesaje cu caracter amenințător despre plasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții din țară.

Denunțurile au declanșat aplicarea protocoalelor de precauție relevante, ceea ce a generat cheltuieli semnificative pentru bugetul de stat. Făptașii riscă să fie sancționați pentru comunicare mincinoasă, cu bună-știință, despre acte de terorism. Fapta se pedepsește cu amendă până la 42 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau închisoare până la 2 ani.

Cât despre dosarul trimis în judecată, în cadrul acestuia este învinuit un adolescent, care a efectuat șapte denunțuri false despre minarea unui cimitir și a unor instituții de învățământ din Ceadâr-Lunga, Comrat și Vulcănești. Învinuitul trimise înștiințările false prin poșta electronică, pentru a-și ascunde identitatea. Oamenii legii au stabilit că acesta și-a propus astfel să perturbe activitatea instituțiilor de stat.

Pe lângă actul penal, a fost formulată și o acțiune civilă pentru recuperarea celor circa 60 de mii de lei cheltuiți pentru acțiunile obligatorii întreprinse de serviciile specializate.

Pe parcursul zilei de marți, au fost anunțate peste 50 de alerte cu bombă, care s-au dovedit a fi false. Au fost vizate instituții publice din capitală, printre care Parlament, Guvern, instanțe judecătorești, dar și primării, subdiviziuni ale ASP din raioanele țării.